Активна участь України у створенні Балто-Чорноморського Союзу посилить наші геополітичні позиції в регіоні, - Наталія Кацер-Бучковська
четвер, 1 вересня 2016, 10:26

Україні потрібно посилювати свої геополітичні позиції в регіоні з огляду на безпекові загрози та необхідність диверсифікації енергоресурсів, в тому числі шляхом активної участі у процесі створення Балто-Чорноморського Союзу.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи результати Саміту глав держав ініціативи «Адріатика - Балтика - Чорне море», який проходив 25-26 серпня у місті Дубровник (Хорватія).

Учасниками Саміту були Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Китай та США.

При цьому народний депутат висловила здивування, що на такому важливому міжнародному заході не були присутні представники України.

«На превеликий жаль, на цьому заході делегація з України була відсутня попри те, що організаторами було заздалегідь направлено українській стороні офіційне запрошення. Україна втратила можливість долучитися до прийнятої спільної декларації учасників зустрічі про співпрацю у сферах енергетики, транспорту та економіки», - заявила представник фракції «Народний фронт».

Вона повідомила, що особливий акцент під час зустрічі був зроблений на обговоренні проблематики посилення енергетичної безпеки Центральної Європи, зокрема щодо реалізації проекту газового коридору «Північ - Південь».

На думку Наталії Кацер-Бучковської, Україна мала б змогу використати цей захід для посилення власних позицій щодо протистояння намаганням Росії підірвати національну енергетичну безпеку шляхом реалізації проектів щодо побудови альтернативних газопроводів в обхід української ГТС.

Крім того, народний депутат вважає, що долучившись до роботи цього форуму, Україна могла б посилити позиції своєї енергетичної дипломатії шляхом налагодження двосторонніх енергетичних відносин та підтримки ініціативи щодо подібного формату для співробітництва в рамках Балто-Чорноморського регіону.

«Такі ситуації не повинні повторюватися в майбутньому, оскільки Україні треба використовувати усі можливі шляхи на міжнародній арені для посилення власної енергетичної безпеки», - наголосила Кацер-Бучковська.

«Україні потрібно посилювати свої геополітичні позиції в регіоні з огляду на безпекові загрози та необхідність диверсифікації енергоресурсів. Одним із перспективних напрямів для України щодо цього є участь у Балто-Чорноморському Союзі. Україна має відігравати активну роль на шляху до його створення», - наголосила вона.

При цьому Наталія Кацер-Бучковська зауважила, що ідея створення цього Союзу не є новою, і вже довгий час відбувається жвава дискусія навколо неї, в якій  Україна бере активну участь. Зокрема, вже були зроблені поодинокі зусилля щодо інтеграційних процесів.

«Як, наприклад, транспортний коридор «Вікінг», який з’єднує Україну, Литву і Білорусь та в перспективі може відкрити шлях на Близький Схід. Або відновлення «шовкового шляху», який проходитиме за маршрутом від Балтійського до Жовтого моря через Польщу, Україну, Чорне море, Кавказ, Центральну Азію та Китай», - розповіла вона.

Однак, за словами Кацер-Бучковської, практична реалізація, тобто інституційне оформлення ідеї створення Балто-Чорноморського Союзу, на сьогодні ще не завершена.   

У зв’язку з цим народний депутат повідомила, що з метою ідентифікації основних проблем енергетичної безпеки та дипломатії, а також напрацювання рекомендацій щодо їх вирішення 15 вересня ц. р. відбудеться спільне засідання двох парламентських комітетів - комітету у закордонних справах та комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки на тему «Енергетична дипломатія як інструмент посилення енергетичної безпеки України».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua