Андрій Іванчук: Декапіталізація міністерств - один із основних елементів боротьби з корупцією
середа, 27 квітня 2016, 13:33

Україні необхідно скоротити число підприємств, які будуть збережені в державній власності, а інші необхідно виставити на приватизацію або створити на їх базі холдингові компанії.

Про це в інтерв'ю інформаційній агенції "Інтерфакс-Україна" сказав Голова комітету з питань економічної політики, заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Іванчук.

"Весь світ спирається на приватну форму власності. У нас країна з 1991 року рухається в цьому напрямку. Чому не завершити цей шлях і почати інший формат відносин - держава і платник податків. Адже це зручно, коли є приватна форма власності. Я розумію, що є стратегічні підприємства. Давайте визначимо цей перелік, назвемо їх публічно, порадимося, обговоримо це з експертами, врахуємо міжнародний досвід. Таких підприємств немало", - сказав народний депутат.

Щодо невиконання плану приватизації, голова Комітету зазначив, що необхідно бути досить обережним у цьому питанні. За його словами, останні два роки спроби на законодавчому рівні врегулювати ці процеси не знаходили необхідної підтримки у парламенті.

"Я неодноразово вносив відповідні законопроекти в різних видах, їх дробили по галузях - і в парламенті вони не знаходили підтримки", - сказав Іванчук.

Коментуючи те, що в рамках приватизації в українські компанії нібито можуть увійти російські інвестори, Андрій Іванчук заявив, що прийняті законодавчі норми роблять такий результат неможливим.

"У нас добре прописана заборона на участь представників країни-агресора. Тобто, цей ризик усунутий і нам не буде соромно перед людьми за те, що ми воюємо з Росією, але дозволяємо компаніям країни-агресора купувати активи", - підкреслив глава Комітету.

Він також зазначив, що приховати інформацію про реальних бенефіціарів сьогодні вкрай складно.

"Зараз бачимо тенденцію: незважаючи на те, що не хочуть, щоб знали, хто бенефіціар, ми все одно знаємо. Ця інформація досить відкрита, є реєстри. Вважаю, що перебільшують загрозу приховування бенефіціарів", - зазначив народний депутат.

На його думку, компанії, які не будуть виставлені на приватизацію і є стратегічно важливими, мають бути переведені в холдингові компанії.

За словами Іванчука, одним із таких підприємств є НАЕК "Енергоатом", яка об'єднує всі атомні станції країни - держава може залишитися стратегічним акціонером, маючи контрольний пакет акцій, і залучити інвесторів в обмін на міноритарну частку.

Глава комітету також зазначив, що особливої ​​різниці, кому будуть підпорядковані такі компанії - Мінекономрозвитку або Кабміну - немає, а основне - чим ці компанії будуть займатися і яким буде результат.

"Відмова міністерств від управління держпідприємствами є рухом у правильному напрямку. Декапіталізація міністерств - основний елемент боротьби з корупцією. Міністр повинен займатися галузевої політикою, реформами, законодавством, а не підписувати накази на відрядження або відпустку керівникам підприємств", - резюмував Андрій Іванчук.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua