Андрій Іванчук: Дієвою умовою захисту конкуренції є забезпечення фінансової незалежності органів Антимонопольного комітету (відео)
четвер, 2 березня 2017, 15:02

В українське законодавство повинні бути внесені зміни, які дозволять імплементувати рекомендації міжнародних організацій, щоб конкурентне право відповідало міжнародним нормам.

На цьому наголосив народний депутат фракції "Народний фронт", Голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук під час свого виступу на засіданні Шостого Форуму України з питань конкуренції, організованого Фондом розвитку конкуренції та Антимонопольним комітетом України, 2 березня.

"Сьогодні конкуренція в Україні відновлює позиції одного із двигунів економічного зростання. Ми всі розуміємо, що Україна переживає період політичних і економічних збурень, що негативно вплинули на стан конкуренції і економіки в цілому. Слід відмітити і подякувати всій команді Антимонопольного комітету, яка незважаючи на це все, продовжує працювати над вдосконаленням конкурентного середовища", - сказав він.

Андрій Іванчук зауважив, що розвиток конкуренції, справа не лише АМКУ, а злагоджена робота парламенту, уряду, та галузевих міністерств.

"Це стосується не тільки роботи Антимонопольного комітету - це рекомендації в більшій мірі для Верховної Ради, Кабінету Міністрів. Хотів зазначити, що ми будемо робити все для імплементації  рекомендацій ОЕСР. Ефективне виконання презентованих сьогодні рекомендацій може бути досягнуто лише спільними зусиллями", - зауважив народний депутат.

За його словами, на виконання міжнародних зобов'язань України, парламент прийняв Закон України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання". Цим законом АМКУ визначено уповноваженим органом з питань державної допомоги суб'єктам господарювання. Також в парламенті розуміють необхідність реформування системи в цілому.

"Ми  додаємо функції комітету - вирішення оскаржень в публічних закупівлях, систему моніторингу та контролю. Але не відбувається фінансова підтримка і технічна модернізація", - розповів Голова комітету.

Андрій Іванчук наголосив, що важливою умовою дієвого захисту конкуренції є забезпечення фінансової незалежності органів АМКУ, що дозволить уникнути можливості тиску на його членів.

"Важливе питання щодо фінансового забезпечення комітету, ми не можемо допустити, що такі самі органи по важливості отримують вищу зарплату. Парламент і Уряд має задіяти всі механізми, і впевнений, ми зможемо перевести фінансування в автоматичний режим, який не буде залежати від волі будь-якого чиновника, і як це є в світовій практиці", - зауважив він.

Завершуючи  виступ, Голова комітету побажав плідної роботи учасникам форуму  та зауважив, що в 2016 році АМКУ спільно із  Міністерством  економічного розвитку та торгівлі та Групою  Світового Банку розпочали роботу з розробки Національної програми з розвитку конкуренції.  В ній буде систематизовано наші покрокові дії, які необхідно зробити для виконання рекомендацій Організації економічного співробітництва і розвитку.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua