Андрій Іванчук: Наше завдання - убезпечити бізнес і громадян від рейдерства (відео)
четвер, 6 жовтня 2016, 17:25

Верховна Рада 271-м голосом ухвалила законопроект №5067-д, який дозволить забезпечити захист прав власності та зменшить ризики незаконного заволодіння майном.

Про це заявив заступник Голови фракції "Народний фронт", Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

"Законопроект дуже прогресивний. Ми зараз маємо багато скарг щодо порушення прав фізичних осіб стосовно нерухомого майна, та представників бізнесу, які страждають від рейдерських захоплень підприємств", - сказав він.

Іванчук зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни до законодавчих актів, які регулюють питання проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

"Даним законом вводиться багато новел стосовно відповідальності за вчинення протиправних дій, врегульовується засвідчення підписів при зміні форми власності чи власників майна. Там дуже багато такого, що унеможливить в подальшому рейдерське захоплення приватної власності, бізнесу чи підприємств. Я хотів би, щоб всі зрозуміли - це не останній законопроект, який буде направлених на боротьбу із рейдерством", - зауважив народний депутат.

За словами Голови комітету, прийняття законопроекту сприятиме запровадженню європейських стандартів захисту прав власності, економічних інтересів громадян і інвесторів.

"При підготовці законопроекту було узагальнено пропозиції депутатів, громадськості і є чітке розуміння, що необхідно змінити для того, щоб унеможливити всі негативні тенденції, які відбуваються. Даний законопроект значно покращить клімат захисту прав власності в Україні. Ми закриємо всі шпарини, які використовують рейдери", - підкреслив Андрій Іванчук.

Також нормами закону запропоновано при зміні будь-яких реєстраційних дій передбачити невідкладне повідомлення державним реєстратором власника об’єкта нерухомого майна щодо якого подано заяву про проведення відповідних реєстраційних дій. Заява власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій реєструється у Державному реєстрі прав. Відновлення реєстраційних дій можливе лише за рішенням суду, що набрало законної сили, або заяви власника.

У свою чергу представник фракції "Народний фронт", один з авторів законопроекту Ігор Алексєєв повідомив, що цей закон передбачає низку дуже важливих норм, спрямованих на зменшення рівня рейдерства в Україні.

"Проект передбачає: нотаріальне засвідчення справжності підписів на установчих документах; посилення відповідальності нотаріусів аж до анулювання свідоцтва; посилення кримінальної та адміністративної відповідальності усіх причетних до захоплення майна; обов'язок реєстратора при отриманні пакету документів для проведення реєстраційної дії повідомляти про це власника майна, щодо якого буде вчинена реєстраційна дія", - сказав  Алексєєв.

"Протидія рейдерству – ключове завдання у контексті покращення бізнес-клімату та інвестиційної привабливості України", - наголосив парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua