Андрій Іванчук: Наше завдання - забезпечити прозорість приватизації (відео)
п’ятниця, 20 травня 2016, 12:29

Україні необхідно визначитися, які підприємства є стратегічними і мають залишитися у державній власності, а інші приватизувати - це дасть позитивний поштовх економіці.

Про це заявив Голова комітету з питань економічної політики, заступник Голови фракції "Народний фронт" Андрій Іванчук в ефірі "112 каналу".

"Державні підприємства повинні бути продані - це дасть серйозний поштовх для економіки", - сказав Іванчук.

"Коли йде мова про те, що підприємство прибуткове, а може воно прибуткове лише на 50%? А інші 50% знаходиться в оборудках. Є загальносвітова практика. Приватний сектор набагато ефективніший", - наголосив Голова комітету.

Він також зазначив, що робота Уряду Арсенія Яценюка та парламенту прибрала перепони на шляху до приватизації, відмінивши обов'язковість продажу 5-10% пакетів акцій державних підприємств, щоб було можливо залучити інвесторів і продати по самій вигідній ціні для держави.

"Що стосується передачі в концесію - це довга дискусія і стосується кожного окремого підприємства. Ми повинні забезпечити прозорість цієї приватизації. Всі, хто бажає, повинні бути допущені до конкурсу чи аукціону. Сама конкурента ціна переможе, і той, хто її заплатить, - буде ефективним власником. Він буде зберігати робочі місця, зацікавлений у розвитку підприємства, буде модернізувати. Ми перейдемо в зовсім інші стосунки - держава і платник податків", - підкреслив Голова Комітету.

На думку політика, щодо кількості стратегічних підприємств має бути проведена дискусія з експертами та громадськістю.

"Визначено коло підприємств, які для держави є стратегічними, - все інше повинно бути приватизовано", - зауважив Андрій Іванчук.

"Є приклади, що країни Європи вважають стратегічними підприємствами. Можемо за основу взяти цю модель або напрацювати свій механізм", - сказав він.

"Кількість підприємств повинно бути до сотні. Попередній уряд декілька разів вносив у парламент законопроект, щоб скоротити цей список. Спочатку хотіли викинути з нього тисячу підприємств, потім 400, потім розбивалося на галузі: аграрну, інфраструктурну, але в парламенті не було підтримки. Тішить, що сьогоднішній уряд і прем'єр продовжує політику попереднього", - зауважив парламентар.

Щодо співпраці з МВФ та отримання наступного траншу, за словами Андрія Іванчука, необхідно відмітити, що нинішній уряд продовжує тісну співпрацю із Фондом і надходження цього траншу дозволить покращити макроекономічні показники та стабілізує курс гривні.

"Впевнений, що Рада Директорів прийме рішення і питання буде вирішено позитивно. Міжнародний валютний фонд високо оцінив роботу парламенту та уряду у законодавчому полі", - зазначив представник "Народного фронту".

"Все, що було зроблене попереднім урядом, дало можливість отримати позитивну оцінку місії. Вони аналізують результати роботи, а не перспективи. Саме основне, щоб нинішній уряд продовжив плідну співпрацю, яка була у уряду Яценюка. Головне - продовжувати цей курс і не зупинятися", - закликав Андрій Іванчук.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua