Андрій Іванчук: Питання продажу землі повинно перестати бути спекулятивним (відео)
вівторок, 11 квітня 2017, 10:39

Земельна реформа має бути завершена - це можливо зробити, прийнявши зміни у законодавство і чітко прописати норми, за якими це буде діяти.

Про це заявив заступник керівника фракції «Народний фронт», голова Комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук  у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Я не фахівець, як правильно закінчити земельну реформу. І, в принципі, ніхто не може нам зараз сказати - що правильно, а що ні. 25 років тому людям сказали: земля належить вам, а не радянським колгоспам. Роздали всім по закону паї, вони стали власниками. Що в Конституції написано? Якщо ти чимось володієш, ти цим можеш розпоряджатися - продати, користуватися, самому сіяти, а в результаті - в певній мірі ми обмежили людей", - сказав народний депутат.

Відповідаючи на запитання стосовно строків проведення земельної реформи, Андрій Іванчук підкреслив: «Та дискусія, яка триває зараз, є безпредметною. Немає законопроекту, в якому було б прописано чіткі норми щодо строків і умов продажу сільськогосподарської землі».

Він нагадав, що в 2001 році вивели сільськогосподарську землю, але вона  не стала повноправною власністю громадян, які володіють паями. «Всі інші, які мали землю несільськогосподарського призначення, змогли її продавати, іти в банк і брати кошти для свого бізнесу. Вони могли нею розпоряджатися і не були ошукані».

Андрій Іванчук наголосив на необхідності переходу від популізму до фахової  дискусії на рівні Уряду і парламенту.

«Це була б дискусія в парламенті. І логічне закінчення земельної реформи набрало би 226 голосів. Я в цьому переконаний. І люди сказали б «дякую». Зараз, хто має паї на сільськогосподарську землю, я вважаю, що їх ошукали, їхні права обмежені. Треба шукати вихід», - наголосив політик.

На думку голови комітету, необхідний базовий законопроект, краще урядовий. А в парламенті депутати сформують більшість під ті, чи інші норми.

«Я думаю, що Україна заслуговує на свою  модель українського ринку землі. Ми можемо взяти все найкраще зі світового досвіду, але це повинен бути український закон, який буде захищати інтереси українських громадян і даватиме розвиток українському аграрному сектору», - підсумував Андрій Іванчук. 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua