Андрій Іванчук: Прийняття нового закону про товариства з обмеженою відповідальністю унеможливить рейдерські захоплення (відео)
п’ятниця, 25 листопада 2016, 16:46

Закон про товариства з обмеженою відповідальністю дозволить усунути неузгодженості і впорядкує методи роботи ТОВ згідно сучасних реалій.

Про це заявив Заступник керівника фракції  «Народний фронт», Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук під час круглого столу у Києві.

Він повідомив, що проведена грунтовна робота над законопроектом і його прийняття стане реформою у корпоративному управлінні.

"Коли  ми говоримо про деофшоризацію  і вимагаємо від бізнесменів скорегувати свій бізнес у нашому правовому полі - це не зовсім  коректно. Їм вигідніше там, в них більше можливостей  формувати свої стосунки і вони приймають рішення, як їм співіснувати і здійснювати ті чи інші законодавчі процеси. Реформа корпоративного управління товариств з обмеженою відповідальністю - потрібна давно" - зазначив Голова комітету.

За його словами, в проекті закону пропонуються топ-10 нововведень, серед яких диспозитивність регулювання відносин між учасниками ТОВ, корпоративні договори, усунення можливостей для блокування діяльності та рейдерських захоплень, удосконалення процесу виплати дивідендів та інше.

"Велика увага приділяється усуненню можливостей блокування діяльності і рейдерських захоплень товариств. Є норми, які зобов'язують виплачувати дивіденди в максимальний термін, який для цього необхідний, - це підвищує захист міноритарних акціонерів. Раніше була практика, де захищалися інтереси тільки мажоритарних акціонерів", - сказав Іванчук.

Голова Комітету підкреслив, що вводиться інститут суттєвих правочинів та правочинів із заінтересованістю за аналогією із Законом про акціонерні товариства. Це значить, що менеджмент товариства не може працювати, приносячи збитки підприємству і отримувати зарплату, а інвестори і власники можуть тільки спостерігати за цим.

"У світі та Європі, коли створюють підприємства, вони можуть домовитися, як будуть із цього виходити. В нашому законодавстві - це питання  неврегульовано, і інститут виключення учасника із товариства існує лише в судовому порядку. Також ми напрацювали  можливість створення наглядових рад у товариствах з обмеженою відповідальністю", - зазначив Андрій Іванчук.

Також, за його словами, вводиться принцип конвертації майнових вимог у частку в статутному капіталі товариства та усуваються вимоги до максимальної кількості учасників ТОВ.

"Цей закон має бути прийнятий, і це стане серйозним поштовхом для інвестицій і для того, щоб українське законодавство відповідало європейським стандартам", - резюмував Голова економічного комітету.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua