Андрій Іванчук: Ухвалення змін до Конституції - це революція в судовій системі (відео)
п’ятниця, 3 червня 2016, 16:36

Верховна Рада прийняла історичне рішення, відмовившись від пострадянської судової системи, ухваливши зміни до Конституції України і закон про судоустрій та статус суддів.

Про це заявив Голова комітету з питань економічної політики, заступник Голови фракції "Народний фронт" Андрій Іванчук в ефірі каналу "112 Україна".

"Я вважаю, що це історичний шанс для країни змінити пострадянську судову систему. Люди прагнуть одного - справедливості. Кожен українець вам скаже, що в українських судах справедливості не було дуже давно", - сказав Іванчук.

За його словами, після ухвалення змін до Конституції судова система буде мати декілька рівнів, ліквідують спеціалізовані суди, між якими розділено сфери впливу.

"Це величезний прорив в українському правосудді. Я вважаю, що через півроку, коли буде сформований Верховний Суд, та протягом трьох років будуть переформатовані апеляційні суди, українці визнають - це історичний день. Громадяни зрозуміють, що суд може захистити їх права. В законах прописані права та обов'язки, але коли судова система перевертає це все з ніг на голову, люди втрачають відчуття - де правда, а де чиїсь інтереси", - сказав він.

На думку політика, Президент добровільно відмовився від дуже великої кількості повноважень, що відносилися до судової системи. Всі, хто хотів долучитися до роботи над змінами, - мали змогу це зробити.

"Всі фракції, які хотіли голосувати за судову реформу, працювали, їхні зауваження враховувалися. Чому? Тому, що нам потрібно було змінити Конституцію. Кожен голос був почутий. А хто не хотів нічого запропонувати, зараз займаються критикою. Все, що ми могли зробити на цьому етапі, ми досягнули. Немає досконалих законів. Саме гірше, що навіть ті закони, які в нас є - не виконуються. Закон має бути один для всіх і всі мають його дотримуватися", - наголосив Голова комітету.

Він також зазначив, що якби не було проголосовано закони про судоустрій та статус суддів в цілому, - фракція "Народного фронту" не проголосувала б за зміни до Конституції.

"Це була вимога фракції "Народний фронт". Арсеній Яценюк два роки тому говорив, що це ключова реформа. Судова реформа - це те, що найбільше вимагає українське суспільство. Фракція "Народного фронту" не голосувала б за зміни до Конституції без прийняття закону про судоустрій в цілому. Крапка! Мало того, в прикінцевих положеннях закону прописано, що закон вступає в силу тільки з моменту прийняття змін до Конституції. Тут немає інспірології і дискусії. Це чітка позиція лідера партії і фракції, яка голосувала. Якщо би не було закону про судоустрій, то не було б і змін до Конституції", - наголосив Андрій Іванчук.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua