Андрій Іванчук: Верховна Рада спростила процедуру закупівель для оборони (відео)
четвер, 12 травня 2016, 18:49

Верховна Рада 294-ма голосами ухвалила в цілому законопроект №4288 щодо особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони.

Про це повідомив заступник голови фракції "Народний фронт", голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

Як зазначив Голова комітету, у законопроекті запропоновано окремий механізм відокремлення закупівель робіт, товарів і послуг за відкритими торгами і оборонними закупівлями.

"Цей механізм буде полягати в наступному: при плануванні закупівель замовниками, які застосовуватимуть цей закон, в річному плані закупівель інформація про оборонні закупівлі буде відображатися окремими позиціями. Тобто ми чітко будемо розуміти, що на обороні закуповується, що ні", - повідомив Іванчук.

Згідно з законопроектом, за словами депутата, відбір учасників закупівель буде здійснюватися через електронний аукціон на конкурсних засадах в максимально стислі терміни.

"Така процедура закупівлі зменшує ризики затримки або зриву термінів постачання товарів, робіт і послуг для потреб оборони", - зауважив представник "Народного фронту".

За його словами, у документі особливу увагу приділено питанню запровадження відповідальності за неодноразове порушення учасниками процедури закупівлі або умов договору учасників, так звана фіктивна участь.

"Є фіктивні компанії, які спеціально йдуть на конкурс, пропонуючи необ'єктивні умови для того, щоб зірвати процес закупівель. Тому, з метою запобігання можливості затягнення здійснення закупівель учасниками шляхом подання заяв до суду, запропоновано встановити скорочені терміни розгляду судами таких спорів до 2 днів - шляхом змін до Кодексу адміністративного судочинства", - підкреслив Голова Комітету з питань економічної політики.

За словами Іванчука, прийняття закону унеможливить маніпуляції при закупівлях для оборонного комплексу, а також у документі враховано, що компанії, які беруть участь у торгах зобов'язані показати своїх кінцевих бенефіціарів.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua