Андрій Парубій: Україна повинна стати однією з наступних країн, яка набуде членства в Північноатлантичному Альянсі (відео)
понеділок, 3 липня 2017, 17:11

Голова Верховної Ради України, представник «Народного фронту» Андрій Парубій наголошує, що Україна повинна робити усе можливе, аби стати членом НАТО.

Про це він заявив у парламенті під час урочистого засідання з нагоди 20-ї річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, відповідаючи на запитання журналістів щодо зближення України і Північноатлантичного Альянсу та темпів набуття членства в ньому.

«Чи потрібно це НАТО? Хочу сказати, що Україна є важливим і надійним партнером для НАТО, бо найбільша загроза, яка є сьогодні у світовій системі безпеки, знаходиться як на Близькому Сході, так і в Чорноморському регіоні, в якому є дуже подібні проблеми з Грузією, де є окупація частини її території;  і з Молдовою, де є заморожений конфлікт, і, звичайно, в Україні, яка сьогодні веде боротьбу», - сказав Парубій.

Голова парламенту висловив думку, що «НАТО як структура, яка покликана забезпечувати колективну безпеку, розуміє, що російська агресія тільки поширюватиметься на інші країни світу, якщо її не зупинити». Сьогодні, сказав він, це усвідомлюють багато країн, які відчувають її на собі не лише у мілітарному плані, а й у інформаційному, енергетичному та кібернетичному плані.

Андрій Парубій вважає, що досвід України, яка протистоїть Росії, потрібен для усіх членів НАТО. Більш того, Україна і українська армія сьогодні здатні бути дуже мобільними і твердими союзниками у забезпеченні безпеки  всього Східно-Європейського регіону. За логістикою і спроможностями українська армія може надавати дуже дієву і активну підтримку і нашим сусідам з країн Балтії, і країнам, які межують з Російською Федерацією. «Тому, вважаю, співпраця з Україною вигідна і для НАТО», - зазначив він.

Голова парламенту нагадав, що «для вступу України до НАТО зроблені серйозні кроки: питання поставлено на порядок денний, Верховна Рада України 8 червня ухвалила рішення, що вступ України до НАТО є стратегічним напрямком нашої зовнішньої політики». При цьому він уточнив, що до внесення змін, закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики передбачав лише набуття критеріїв і стандартів НАТО, тоді як зараз чітко визначає мету - набуття членства в НАТО.

«Я вважаю, що Україна повинна стати однією з наступних країн після Чорногорії, яка набуде членства в Північноатлантичному Альянсі. Ми повинні робити усе можливе, аби до 2020 року привести сектор безпеки України до стандартів НАТО, а після того - потрібне буде лише політичне рішення. Ми повинні усіма силами наближати той день, коли Україна зможе подати заявку і стати членом Альянсу. Наша ціль - безпосередній вступ до НАТО, і треба незмінно йти цим шляхом», - підкреслив Парубій і додав, що «на саміті в Грузії голова ПА НАТО наголосив, що Україна може і повинна бути в Альянсі».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua