Андрій Помазанов: Закон щодо посилення відповідальності за несплату аліментів - один з найбільш соціально важливих у 2017 році (відео)
четвер, 11 січня 2018, 14:58

Закон щодо посилення відповідальності за несплату аліментів (№ 7277), розроблений за участі представників фракції «Народний фронт» та Міністерства юстиції, став одним з найбільш соціально важливих у 2017 році.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», член Комітету з питань правової політики та правосуддя, співавтор закону №7277 Андрій Помазанов в ефірі одного з телеканалів, коментуючи набуття ним чинності.

Він зазначив, що під час розробки цього закону разом зі спеціалістами Міністерства юстиції, яке очолює представник партії «Народний фронт» Павло Петренко, було з’ясовано, що на сьогодні, за даними Державної виконавчою служби, понад 600 тисяч дітей перебувають у складному фінансовому становищі через те, що один з батьків не сплачує аліментів, позбавляючи таким чином дитину засобів для існування.

Андрій Помазанов також зауважив, що необхідність ухвалення цього закону виникла через недостатність в чинному законодавстві інструментів для стягнення аліментів з недобросовісних батьків.

«Було багато елементів у нашому старому законодавстві, які ми на сьогодні вже змінили, коли і державний виконавець міг тим чи іншим чином притримувати ці виплати, і якимось чином стимулювалася побутова корупція на рівні Державної виконавчою служби. Цим законопроектом ми повністю прибрали всі ці речі», - наголосив він.

Народний депутат навів приклад, що якщо раніше такий інструмент, як заборона виїзду за кордон при наявності заборгованості по сплаті аліментів, був правом державного виконавця, то після ухвалення закону № 7277 він став його обов’язком.

«Коли є заборгованість по сплаті аліментів більше, ніж шість місяців, державний виконавець зобов’язаний виносити відповідну постанову, і таким чином людина, яка не сплачує аліменти, приходить на кордон і, вибачте, в базі вже є ця постанова. Це вже буде автоматично», - пояснив парламентар.

Більше того, за словами Помазанова, якщо державний виконавець не буде виконувати цей обов’язок, він буде звільнений з роботи.

Ще одним нововведенням цього закону є відкритий реєстр боржників зі сплати аліментів, який, за задумом авторів, має стати додатковим чинником для впливу на боржників.

Разом з тим Андрій Помазанов підкреслив, що єдиною метою даного закону є поліпшення умов життя дітей, які виховуються у неповних сім`ях.

«Сьогоднішнім законом ми не поміняли процедуру, що якщо є спірна заборгованість, все одно людина буде звертатися до суду. Але ми поміняли сам механізм того, що зараз вся система виконання рішень по аліментах буде виконуватися безапеляційно. Тобто людина, яка на сьогодні має рішення суду, віднесла його до державного виконавця, і немає жодної проплати протягом шести місяців. Саме до такого злісного боржника будуть застосовуватися наші нові санкції, як-то: обмеження керування транспортним засобом, полювання, користування вогнепальною зброєю і абсолютно безапеляційне обов’язкове обмеження виїзду за кордон. Є дуже проста арифметика: якщо ти не сплачуєш дитині, ти не маєш права користуватися тими благами, які дає тобі суспільство», - пояснив народний депутат.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua