Андрій Тетерук: Кримінальна відповідальність за доведення до самогубства має бути посилена (відео)
п’ятниця, 7 квітня 2017, 14:07

З метою знизити та попередити кількість суїцидів, які вчиняються внаслідок впливу на свідомість людей у соціальних мережах, необхідно ввести кримінальну відповідальність не лише за сам факт доведення до самогубства, але й за спробу це зробити щодо інших осіб.

Про це заявив перший заступник керівника фракції “Народний фронт” Андрій Тетерук в інтерв'ю журналістам.

Як зазначив народний депутат, саме з цією метою він разом з колегами розробив законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства) №4088.

На жаль, за допомогою сучасних засобів передачі інформації - я маю на увазі, зокрема, мережу Інтернет - дуже багато людей вдаються до впливу на свідомість інших людей і впливають на їхні рішення покінчити життя самогубством. Раніше притягнути до відповідальності і довести провину (цих осіб) було майже неможливо. І ми виправляємо цю ситуацію, вносячи зміни до 120 статті Кримінального кодексу України”, - заявив Андрій Тетерук.

За його словами, законопроект №4088 розроблений також з метою притягнути до кримінальної відповідальності організаторів груп у соціальних мережах, завдання яких — доведення до самогубства, у першу чергу підлітків та дітей. У той же час, він зазначив, що під вплив злочинців у мережі потрапляють не лише емоційно нестабільні підлітки, але й дорослі, які опинилися у складних життєвих обставинах і не мають де отримати підтримку.

На сьогодні ситуації, які виникають в мережі Інтернет, дають підстави вважати, що це серйозне питання, яке потребує і заслуговує на увагу нашого парламенту”, - наголосив народний депутат.

Як підкреслив перший заступник керівника фракції “Народний фронт”, після ухвалення цього законопроекту (що, за його очікуваннями, має статися найближчим часом), буде передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення чи обмеження волі терміном на три роки не лише за сам факт доведення до самогубства, але й за спробу це зробити щодо інших осіб.

Він повідомив, згідно з законопроектом, доведенням чи спробою доведення до самогубства будуть, зокрема, вважатися “вплив на свідомість людини, моральні образи протягом певного часу, шантаж, приниження людської гідності, обман, підкуп, примус до протиправних дій, підбурювання та будь-яке сприяння вчиненню самогубства”.

Тобто є дуже важливим (встановлення відповідальності) не лише за те, що людина вже позбавила себе життя, але й за те, коли зараз в соціальних мережах шляхом відповідного контенту вчиняється вплив на свідомість людини, що доводить її до межі, і людина приймає рішення позбавити себе життя. Це все потребує відповідного законодавчого врегулювання, і ці злочинці повинні нести відповідальність згідно з законом”, - підсумував Андрій Тетерук.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua