Андрій Тетерук: Легалізація приватних детективів - крок до забезпечення конституційних прав громадян (відео)
п’ятниця, 14 квітня 2017, 13:01

Ухвалення в цілому законопроекту про приватну детективну (розшукову) діяльність (№3726) дозволить легалізувати та вивести з тіні діяльність великої кількості приватних детективів в Україні.

Про це заявив перший заступник керівника фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, співавтор даного законопроекту Андрій Тетерук в інтерв'ю журналістам.

Він зазначив, що на сьогоднішній день “більше ста країн у світі використовують безцінний досвід приватних детективів для забезпечення конституційних прав і свобод громадян у різних сферах”.

Як він повідомив, вперше цей законопроект був поданий до Верховної Ради ще у 2015 році. З того часу було сім спроб його ухвалення.

Ми, нарешті, вчора за нього проголосувати, і це є великим кроком України вперед. Я очікую, що і Голова Верховної Ради, і Президент якомога швидше поставлять свої підписи для того, аби ми могли вже користуватися послугами як приватних детективів, так і об'єднань детективних агенцій”, - наголосив Андрій Тетерук.

Народний депутат розповів, що, згідно з законом, приватним детективом може стати громадянин України віком від 21 року, який має вищу юридичну освіту, пройшов спеціальну підготовку з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності чи має стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше трьох років. Також він має отримати у встановленому законом порядку свідоцтво про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Крім того, у законі зазначено, що “приватний детектив не може займати будь-яку посаду в органах державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних чи судових органах влади”.

Разом з тим, на думку Андрія Тетерука, вимогу щодо обов'язкової вищої юридичної освіти слід замінити на просто вищу освіту, оскільки майбутні детективи все одно мають проходити відповідну підготовку, а часто вони вирішують питання, що не пов'язані з юриспруденцією. Наприклад, щодо кіберзахисту чи кіберрозслідувань, розшукової діяльності та багатьох інших. Парламентар зазначив, що задля врегулювання цього питання будуть вноситися відповідні поправки до закону.

До речі, в Україні вже відбувається набір на навчання або перепідготовку приватних детективів. Тобто ця діяльність буде в більшості своїй вже легалізована, тому що, насправді, дуже багато професійних громадян України виконують цю роботу, але вони знаходилися поза межами правового поля. Я дуже радий, що парламент віддав 261 голос для того, аби в Україні відбулася приватно-розшукова діяльність”, - сказав він.

Як зазначається у пояснювальній записці, положення нового закону визначають та регламентують: види та правовий статус суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності; процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю; види детективних послуг, що можуть надаватися суб’єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов’язки цих суб’єктів; питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність; процедуру отримання дозволу на придбання, зберігання і застосування спеціальних засобів та умови їх застосування; здійснення контролю за діяльністю суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

За неофіційними даними, зараз в усіх регіонах України працює декілька тисяч приватних детективів та приватних детективних агентств.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua