Андрій Тетерук пропонує посилити відповідальність за керування авто у нетверезому стані (відео)
п’ятниця, 27 травня 2016, 10:18

Народний депутат фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук розробив та вніс до Верховної Ради законопроект №4373, покликаний посилити відповідальність водіїв за керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

"Потребою ухвалення законопроекту №4373 є жахлива ситуація на дорогах України, коли ми бачимо, що основні ДТП здійснюються з вини водіїв, які дозволяють собі сідати п’яними за кермо, і це приводить до непоправних трагедій", - наголосив він.

У разі першого випадку порушення пропонується позбавити водія права керуванням транспортним засобом на 1 рік та стягнути з нього штраф у розмірі 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. На сьогоднішній день це складає близько 10 200 гривень.

Якщо ж водій-порушник протягом 3-х років повторно скоїть дане правопорушення, відповідальність буде посилена ще жорсткіше: заборона керування на 3 роки і штраф 1200 неоподаткованих мінімумів (20 400 гривень).

За словами Андрія Тетерука, якщо водія спіймають п’яним за кермом втретє, то його позбавлять права керувати авто уже на 10 років та стягнуть штраф розміром 40 800 гривень.

"Згідно Конституції ми не можемо позбавити таких водіїв прав повністю, але можемо суттєво їх обмежити та убезпечити громадян України від такої особи за кермом", - підкреслив народний депутат.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що на сьогодні Україна посідає одне із найперших місць в Європі за смертністю та травматизмом на дорогах, а більшість дорожньо-транспортних пригод трапляються через перебування водіїв у нетверезому стані.

"Якщо в європейських країнах рівень смертності внаслідок ДТП становить в середньому чотири людини на 100 тисяч населення, то в Україні цей показник дорівнює близько 18", - йдеться у документі.

Проектом Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення" пропонується внести зміни до статті 25 та статті 130 Кодексу щодо посилення відповідальності водіїв за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Законопроектом передбачається, що позбавлення права керування транспортними засобами разом із оплатним вилученням та конфіскацією предметів можуть застосовуватись як основні, так і додаткові адміністративні стягнення.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua