Арсен Аваков: Для досягнення миру на Сході України на зміну Мінським угодам мають прийти інші
вівторок, 28 листопада 2017, 14:00

Міністр внутрішніх справ України, представник партії «Народний фронт» Арсен Аваков вважає, що Мінські угоди, які були важким компромісом, дозволили значно зменшити кількість втрат. Але зараз є гостра потреба у інших угодах, які допоможуть вирішити військовий конфлікт на Донбасі.

Про це Арсен Аваков заявив сьогодні під час VIIІ Національного Експертного Форуму «Україна: у прагненні до рівноваги».

«Чи можуть Мінські угоди бути імплементовані, як механізм для досягнення миру й вирішення конфлікту? На моє глибоке переконання – ні. Тим паче в тій манері, в якій РФ намагається інтерпретувати ці угоди. Я думаю, що повинні бути наступні угоди, у яких мають бути ясно інтерпретовані основні принципи, які обговорюються зараз всіма політиками»,  – переконаний Арсен Аваков.

За його словами, у нових угодах має бути прописаний механізм звільнення Донбасу. Йдеться про повний вивід всіх російських військових об’єднань з території України, спільний контроль кордону України українськими силами та миротворцями, введення органів юстиції на територію окупованого зараз Донбасу й у Крим. Обов’язковим пунктом має бути проведення виборів.

«Я, як політик, говорю - мені байдуже, хто на цих виборах переможе. Набагато важливіше, що ми відновимо верховенство українського закону і почнемо працювати в іншій системі координат», – наголосив Арсен Аваков.

Він також підкреслив, що далі прийде час соціальних і суспільних компромісів. Йдеться, зокрема, про філософію обмеженої амністії.

«Я говорю також про необхідність прийняття закону про колаборантів на зразок прийнятого Де Голем у післявоєнній Франції. Нам потрібно приймати й філософію амністії, яка підтримується всім суспільством, на дуже простих засадах: якщо на руках кров і життя українських солдат, я не думаю, що ми можемо дозволити собі механізми амністії. Якщо люди співпрацюють з місцевими адміністраціями вимушено чи через слабкість, тут має бути наша воля примирення. І ми маємо визначити, що ми цю сторінку перегорнули», – висловив свою позицію міністр.

Він також підкреслив, що на звільнених територіях мають діяти правоохоронні органи й органи юстиції винятково в законодавчому і юридичному полі України – жодих «народних міліцій», додаткових прокуратур і судів.

«І тоді настане час тактики малих кроків. Кожен крок має доводити нашим громадянам України, які живуть на Донбасі, що з Україною їм краще, ніж з окупаційним режимом: якість життя, доступ до комунальних освітніх, пенсійних послуг, соціальних гарантій, доступ до українських біометричних паспортів, які дозволяють вільно пересуватися країнами Європи, доступ до громадянських прав, реконструкція доріг, мостів, систем комунікації, освіта тощо», – сказав глава МВС.

За його словами, така тактика дасть можливість протягом 5-7, можливо 10 років пройти шлях реабілітації.

«Цей шлях потребуватиме колосальної кількості фінансових ресурсів. Це треба чітко усвідомлювати. І тут нам буде потрібна і міжнародна підтримка, і міжнародна допомога», – підкреслив Арсен Аваков.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua