Арсен Аваков: Ми посилюємо покарання за порушення правил дорожнього руху (інфографіка)
п’ятниця, 10 листопада 2017, 17:00

Кабінет Міністрів погодив посилення покарання за порушення правил дорожнього руху, ініційовані Міністерством внутрішніх справ.

Відповідні зміни на спеціальному засіданні Уряду презентував міністр внутрішніх справ, представник партії «Народний фронт» Арсен Аваков.

Новації стосуються обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху.

За словами очільника МВС, наразі в нашій державі склалася катастрофічна ситуація у сфері безпеки дорожнього руху. У 2016 році в Україні сталися майже 155 тис. ДТП, з яких понад 25 тис. – із постраждалими особами. А протягом 2017 року – майже 117 тис. ДТП, 19 тис. з яких – із постраждалими.

«Лише за останні два роки у ДТП загинули понад 5,5 тис. осіб. Травмовано – понад 57 тис. Для порівняння за 2016 рік у зоні АТО, де фактично відбуваються справжні бойові дії із застосуванням сучасного озброєння, загинули 763 наших військовослужбовців. Я хочу, аби усі ми розуміли, що нові правила – це не питання обмеження когось у правах і можливостях, а питання нашої безпеки. У нас на дорогах гине вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО», – зазначив Арсен Аваков.

Від початку цього року за вчинення адміністративних правопорушень за ст. 130 (Керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП складені 88 тисяч адміністративних протоколів, з них судами розглянуті близько 44 тис., тобто лише 50%. Штрафи за цією категорією накладені на 31 тис. осіб.

«Загальний розмір штрафів, накладених з початку року за керування транспортними засобами в нетверезому стані, становить 352 млн. грн. Проте, в державний бюджет стягнуті лише 31 млн. грн. або 8,7 %. Акцентую, що проти цих 8,7 % виконаних рішень на іншій чаші терезів 2317 загиблих у ДТП цього року. На жаль, переважна більшість судових рішень залишаються невиконаними», – підкреслив Арсен Аваков.

Серед головних новацій МВС – обмеження швидкості руху у населених пунктах до 50 км/год. Ця швидкість не лише встановлена в Європі і США, а й рекомендована за результатами масштабного дослідження швидкості реакції людини в екстремальній ситуації Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Просте порівняння: при швидкості 60 км/год – зупинковий шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату при зіткненні із пішоходом - 82%. Натомість при швидкості 50 км/год – зупинковий шлях складе 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%», – додав міністр внутрішніх справ.

У кілька разів пропонується збільшити розміри штрафів за низку адміністративних правопорушень.

Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більше, ніж на 50 км/год., установити штраф 3 400 грн. (зараз штраф за це правопорушення 510 грн.) За залишення місця ДТП пропонується встановити штраф 3 400 грн. та передбачити можливість позбавлення  права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

У 20 разів збільшується розмір штрафу за управління транспортом без права керування – він становитиме 10 200 грн., а за повторне порушення – 40 800 грн. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 грн., а за повторне вчинення цього порушення протягом року – 40 800 грн.

«Острах у таких людей, які свідомо сідають за кермо, знаючи, що вони взагалі не мають права керування транспортним засобом, мінімальний, оскільки найгірше, що для них буде в разі зупинення поліцією, – це штраф у розмірі 510 грн. Ми пропонуємо штрафи за ці правопорушення прирівняти до розмірів стягнень за керування транспортним засобом у нетверезому стані», – зазначив Арсен Аваков.

Новими змінами також планується запровадження системи автоматичної фото та відеофіксації порушень ПДР та внесення змін до Порядку видачі посвідчення водія.

«Строк дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки. Наступне, якщо особа не вчинила три або більше адмінправопорушень у сфері безпеки руху, видаватимуться на 30 років», – додав очільник МВС.

Для реалізації цих пропозицій МВС винесло на розгляд Уряду проект Закону України про посилення відповідальності  за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, а також три проекти постанов Кабінету Міністрів щодо змін до Правил дорожнього руху, Положення про порядок видачі посвідчення водія та функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень.

«Найближчим часом пакет документів буде передано до Верховної Ради України. Сподіваюсь на підтримку депутатського корпусу й термінове прийняття відповідних рішень», – підсумував Арсен Аваков.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua