Арсен Аваков: Презумпція правоти поліцейського має стати соціальною нормою
понеділок, 26 вересня 2016, 12:13

Міністр внутрішніх справ, представник партії «Народний фронт» Арсен Аваков ініціює внесення змін до законодавства, які встановлять презумпцію правоти поліцейського.

Міністр наголосив на необхідності прийняття суспільством цього імперативу не як обмеження громадянських свобод, а як безумовне правило власної безпеки.

При цьому, за його словами, право громадянина на оскарження дій поліцейського не буде обмежене будь-яким чином, а лише відстрочене на дуже короткий термін.

«Це висока відповідальність і високі права для поліції, але другого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає. Поліція, що реформується повинна і буде отримувати і більше прав і більше довіри суспільства», – підкреслив міністр внутрішніх справ.

Водночас, як зауважив Арсен Аваков, при цьому необхідно вдосконалювати професійність поліцейських сил, розширюючи  як рівень їх компетентності, так і відповідальності за забезпечення свобод.

«Повага до правил, законності і процедур – лише розширює громадянські свободи», – повідомив він.

Міністр додав, що презумпція правоти поліцейського повинна працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великобританії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах. Принцип «спочатку підкорись – потім оскаржуй» – один з інструментів побудови системи колективної безпеки західного світу.

Міністерство внутрішніх справ України буде пропонувати парламентарям імплементувати цю норму в законодавчому полі. Наразі до внесення на розгляд Верховної Ради готується пакет законодавчих ініціатив, де буде закріплено зазначений принцип.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua