Арсен Аваков: Україна та Велика Британія будуть спільно боротися проти гібридних загроз з боку Росії
вівторок, 2 жовтня 2018, 16:13

Україна та Велика Британія домовились про спільний план комплексної співпраці, взаємного доступу до баз даних, аби спільно протидіяти російським гібридним загрозам, зокрема кібератакам.

Про це йшлося під час зустрічі міністра внутрішніх справ України, представника партії «Народний фронт» Арсена Авакова з міністром з питань безпеки Великої Британії Беном Воллесом.

За словами Арсена Авакова, російська агресія - це не лише прямі військові дії, а й активна гібридна війна, дії спецслужб РФ та їхній вплив на кримінальну ситуації для її дестабілізації.

«Кримінальні авторитети користуються ліберальністю наших законів, «осідають» тут на місяці і ведуть судові баталії, аби отримати громадянство. По нашим даним, за 60% крадіжок авто і пограбуваннями квартир стоять «злодії у законі». Більшість із них на постійному зв’язку зі спецслужбами РФ. Окрім кримінальних завдань, вони виконують інші політичні замовлення. Наприклад, фінансують діяльність деяких депутатів, аби вони не підтримували радикальні закони Уряду спрямовані на посилення боротьби з організованою злочинністю», - сказав Арсен Аваков.

Також міністр внутрішніх справ додав, що «злодії в законі» можуть вести свою кримінальну діяльність на території України, а потім за «брудні гроші» жити в Європі, як буцімто законослухняні громадяни.

Окрім цього, сторони обговорили спільний план боротьби із кіберзагрозами та організованим криміналітетом, які координують спецслужби країни-агресора РФ.

«За останній рік спеціальні агенти Департаменту кіберполіції припинили низку міжнародних атак, зокрема вірус «Petya» та мережа «Avalanche», яка щодня інфікувала до півмільйона комп'ютерів по всьому світу. Тут ми активно співпрацювали із нашими міжнародними колегами, зокрема Великою Британією. Найближчим часом між Національною поліцією України та Національним кримінальним агентством Великобританії (NCA) та Національним агентством по боротьбі із кіберзлочинами буде підписано меморандум про поглиблення співпраці та взаємний обмін оперативними даними», - повідомив очільник МВС України.

Міністр з питань безпеки Великої Британії Бен Воллес заявив, що те, що Росія зробила в Криму, на Донбасі та в Солсбері, вона може зробити в будь-якій країні.

«Ми високо цінуємо нашу співпрацю з Україною, країною яка перебуває на форпосту у боротьбі з кібератаками та гібридною війною. Незаконна анексія Криму, напад у Солсбері та кібератаки по світу свідчать, що це може повторитися будь-де. Саме тому важливо, що ми як близькі партнери співпрацюємо та усвідомлюємо небезпеку з боку Росії. Мені приємно бачити таку плідну співпрацю з Україною», – сказав Бен Воллес.

Своєю чергою Арсен Аваков зазначив, що в Україні впізнали одного з учасників атаки в Солсбері, офіцера ГРУ РФ, який був причетний до вивезення екс-президента втікача Януковича з України. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua