Арсеній Яценюк: Через 10 років Україна повинна стати повністю енергетично незалежною країною (відео)
неділя, 14 червня 2015, 21:10

В цьому році Уряду вдалося скоротити дефіцит НАК "Нафтогаз України" у п’ять разів.

Про це заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у неділю в інтерв’ю "5 каналу".

"Знаєте чому ми дійшли до цієї ситуації, в якій зараз знаходимося, по тарифам? Тому що 20 років ціна на енергетичні ресурси не відповідала ринковій ціні. Ну, ми ж бензин не дотуємо, правда? От на заправку приїжджаєш – ціна на заправці є ринкова. Ми прийняли 15 років тому рішення про те, що скільки бензин коштує на біржі, стільки він коштує на заправці, є пряма прив'язка. Чим бензин відрізняється від газу? Це такий самий енергетичний продукт", - сказав він.

"Якщо товар коштує 100 доларів, а ти платиш за нього тільки 10 доларів, хтось доплачує 90.  Хто доплачував? Доплачував бюджет. Тобто, збиралися податки з людей, з бізнесу, з підприємців, кредитів набиралися, і в 2014 році із-за того, що 10 років нічого не робилося, ми продотували НАК «Нафтогаз України», просто йому дали гроші, і він пороздавав свої борги. Немало, небагато 10 мільярдів американських доларів", - підкреслив Глава Уряду.

"Скільки на ці 10 мільярдів доларів можна було побудувати лікарень, шкіл, доріг, створити робочих місць? Скільки можна було зробити об'єктів енергоефективності, щоб зменшити споживання тепла, енергії, всього? Скільки можна було котелень переробити?", - сказав Прем'єр-міністр.

Арсеній Яценюк наголосив, що в цьому році Уряду вдалося скоротити дефіцит "Нафтогазу" у п’ять разів. "Тобто, було 10 мільярдів минулий рік. На цей рік ми очікуємо 1,5-2 мільярда, в залежності яка буде ситуація", - сказав він.

"Іншого шляху, ніж приведення тарифів до ринкової цифри, немає. Яку мету ми переслідуємо? Мета наступна – через 10 років Україна повинна стати повністю енергетично незалежною країною. Це завдання. І ми до цього завдання рухаємося і в тому числі через ринкові тарифи", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що взагалі тарифи повинні були зрости до ринкового рівня за один рік.

"Ми це розтягнули на три роки. Ми передбачили соціальну норму - 200 кубічних метрів для громадян. Ми поетапно запроваджуємо нові тарифи. Ми почали програму субсидій", - сказав він.

Прем'єр-міністр нагадав, що наступного тижня повинен бути звіт чотирьох міжнародних аудиторських фірм щодо формування тарифів. Втім, зазначив він, зараз можна говорити про те, що "тарифи не відповідають ринку, тому що вони занижені".

Арсеній Яценюк зазначив, що це легко порахувати: "Беремо зараз ринкову ціну на природний газ. У Європі він продається в середньому по 250 доларів за тисячу кубометрів. Множимо його на курс національної грошової одиниці, добавляємо вартість транзиту, податок на додану вартість, і ми виходимо на цифру, яка набагато вища, ніж та, яка сьогодні передбачена для соціальної норми 200 кубічних метрів для населення України".

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua