Арсеній Яценюк: Членами комісії з обрання антикорупційного прокурора не можуть бути політики. Ключовий критерій – незаангажованість (відео)
п’ятниця, 4 вересня 2015, 15:51

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до членів Парламенту в найкоротші терміни внести свої пропозиції щодо призначення членів комісії по обранню антикорупційного прокурора: «Ключовий критерій – це незаангажованість, відсутність політичної складової, професійність. Це можуть бути науковці, колишні судді, представники громадянського суспільства - люди, які мають репутацію. Це повинні бути тільки ті люди, які викликають довіру суспільства».

Про це Глава Уряду, лідер «Народного фронту» заявив у п’ятницю, 4 вересня, за підсумками зустрічі з технічною місією Європейського Союзу щодо лібералізації візового режиму з Україною.

Він повідомив, що місія Європейського Союзу звернула особливу увагу на питання антикорупційної політики в Україні: «Місія високо оцінила як ухвалення законів щодо запровадження Національного антикорупційного бюро, так і рішення Кабінету Міністрів України про зміну конкурсної комісії щодо створення Національного агентства з запобігання корупції».

«Уряд прийняв рішення, що така конкурсна комісія повинна бути чесна, чиста і прозора. Тому ми змінили своїх представників в конкурсній комісії і пішли на те, щоби пройти нову процедуру голосування за всіх членів конкурсної комісії. Така процедура голосування забезпечується Урядом, але в ній беруть участь виключно неурядові організації. Це означає, що у нас буде повністю незалежна конкурсна комісія по обранню Національного антикорупційного агентства. Місія Європейського Союзу прийняла це рішення як дуже важливе і високо оцінила його», - наголосив Арсеній Яценюк.

Водночас Глава Уряду підкреслив, що у ЄС «викликає стурбованість питання щодо призначення членів по обранню антикорупційного прокурора»: «Протягом мого спілкування з нашими європейськими партнерами це стояло основним питанням, яке потребує невідкладного вирішення».

«Критерій, який поставили наші європейські партнери, наступний - членами комісії по обранню антикорупційного прокурора не можуть бути політики, особи, які заангажовані і по відношенню до яких здійснюється будь-який політичний вплив чи тиск. Це стосується як членів комісії від Парламенту, так і стосується членів комісії, які призначаються від Генеральної прокуратури України», - наголосив Арсеній Яценюк.

За словами Арсенія Яценюка, місія ЄС «відзначила прогрес в діяльності Національного антикорупційного бюро, в тому, як набираються детективи, проходить їхнє тренування»: «Вони (технічна місія ЄС. - ред) вважають, що виконання законодавства щодо боротьби з корупцією знаходиться на належному рівні, і об'єктивно це далі потрібно продовжувати».

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua