Арсеній Яценюк доручив прискорити реалізацію проектів з енергоефективності (відео)
четвер, 23 липня 2015, 15:33

Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ прискорити реалізацію проектів з енергоефективності та розробити тактичний і стратегічний план заходів з енергоефективності. Про це Глава Уряду сказав на засіданні колегії Міністерства в четвер, 23 липня.

«При втратах від 40 до 80% в мережах ми ніколи не зменшимо рахунки громадян. Коли 10 тисяч літрів води пішло по водогону, і з них 6 тисяч просто пішло в землю, а тільки 4 доставили до споживача. А людина заплатила не за чотири, а за 10 тисяч. І низці комунальних підприємств і приватних енергетичних компаній все одно, які втрати, тому що це покривається тарифом», - наголосив він.

Глава Уряду нагадав, що діє низка міжнародних проектів для модернізації цієї системи, надається міжнародна фінансова допомога. Приміром, сьогодні було підписано фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком на 400 мільйонів євро. Загалом таких коштів - 2,7 мільярда доларів. 

У той же час, як повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства використали наразі тільки 140 мільйонів доларів.

Арсеній Яценюк звернувся до Міністра: «Ваше завдання - заставити органи місцевого самоврядування і комунальні підприємства взяти гроші, які ми з вами знайшли. Ремонтуйте водоканали, котельні, вставляйте вікна, утеплюйте будинки. Ви їх повинні вкласти - ви повинні прибрати втрати (в мережах. – Ред.). Якщо ви не прибираєте втрати, ми вам не даємо тариф або відбираємо ваше житлово-комунальне підприємство, тому що воно є неефективним. Ми не можемо перекладати тотальну неефективність в системі житлово-комунального господарства в рахунки громадянам країни», - наголосив він.

«Прискорення проектів, швидка подача, освоєння грошей і реальна модернізація житлово-комунального господарства. Часу немає. Напишіть для себе тактичний план, що ми реально можемо зробити до зими, і стратегічний план», - звернувся Глава Уряду до Геннадія Зубка.

Він також підкреслив, що ще однією відповіддю на зростання тарифів, окрім енергоефективності, є надання субсидій: «Ми не будемо дотувати хати по тисячу квадратних метрів. Ми не будемо дотувати багатих людей. А той, кому потрібна допомога від держави, той отримає субсидію. У бідної людини нічого не поміняється. Держава компенсує все, що пов’язано з ростом цін і тарифів».

Водночас Арсеній Яценюк нагадав, що встановлена Урядом соціальна норма в розмірі до 200 метрів кубічних газу на кожну сім'ю за ціною в два рази менша, ніж реальна вартість газу: «Газ коштує 7200 грн, ми продаємо по 3600 грн і знаходимо дотацію». 

Арсеній Яценюк звернувся до керівників ОДА: «Ми максимально спростили систему надання субсидій. Доведіть до пуття ситуацію по призначенню субсидій. Поки що динаміка позитивна, але я дуже обережний в оцінках. Тому вимагаю від органів місцевої влади і обласних та районних державних адміністрацій активно включитися в програму надання субсидій для громадян України. Допоможіть тим, хто потребують підтримки української держави. Гроші є, донесіть ці гроші до кожної сім'ї».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua