Арсеній Яценюк: «Ми готуємо підґрунтя для того, щоб запрацювала економіка і зросли соціальні стандарти» (фото, відео)
четвер, 16 квітня 2015, 16:54

«Ми повинні сформувати базу, щоби 2016 рік став першим роком для економічного зростання. І Уряд, і МВФ оцінюють 2016 рік як плюс 2% росту валового внутрішнього продукту», - зазначив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у четвер, 16 квітня, на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Він підкреслив, що Уряду вдалося зменшити зовнішній борг країни з 72 до 69 мільярдів доларів. Щоби стабілізувати ситуацію, наголосив Арсеній Яценюк, Уряд змушений був вживати радикальних кроків, «у тому числі і тих, які не мають позитивного сприйняття в країні, тому що пов’язані з соціальною реформою».

Водночас Глава Уряду наголосив, що Кабінету Міністрів вдалося забезпечити виплату всіх пенсій, заробітних плат та соціальних виплат: «Знаю, що рівень пенсій і заробітних плат повинен бути вищий. Але можу чітко зазначити, що ми платимо тільки те, що заробили. Ми не допустили «прострочок» чи заборгованостей».

«Ми готуємо підґрунтя для того, щоб українська економіка запрацювала, заробила і соціальні стандарти в країні як наслідок економічного зростання збільшувалися», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що в Парламенті були ухвалені запропоновані Урядом зміни до податкового законодавства,  якими підвищено податки на найбільш прибуткові, так звані олігархічні види бізнесу: «Ситуація така, що всі повинні докладати зусилля і гроші, щоб стабілізувати ситуацію в країні. Саме тому ми підняли податки на найбільш прибуткові види бізнесу. В першу чергу це стосується сектору енергетики: газ, нафта. Ми підняли податки на підакцизні товари, корисні копалини. Це не робилося протягом двох десятків років».


«Усвідомлюю, щонизка представників роботодавців не зовсім сприймають цю позицію. Але час, коли мільярдні доходи від енергетики і видобутку корисних копалин йшли в приватні кишені, - завершився. Країна в стані війни. Прошу не тільки розуміння, але й виконання рішень Уряду, які необхідні для країни. Настав час сплачувати до державного бюджету, а не на офшорні компанії», - звернувся Арсеній Яценюк до представників українських роботодавців, присутніх на засіданні.

«Країні потрібні дієві реформи, і ці дієві реформи розпочаті. Дуже хотілося б, щоб їх результати були завтра. Але є часовий лаг. Польща двадцять років тому йшла тим самим шляхом. Прошу вашої підтримки, допомоги і вашої позиції в тому, щоб ми заклали фундамент для подальшого економічного зростання країни», - підкреслив Глава Уряду.

Насамперед для подальшого економічного зростання, за словами Арсенія Яценюка, необхідна «стабілізація державних фінансів». Він підкреслив, що якщо торік  на єдиному казначейському рахунку було 108 тисяч гривень, то сьогодні - вже близько 30 мільярдів гривень.

Це факт, наголосив він, свідчить, що Уряду «вдалося зробити суттєві кроки з демонополізації, деолігархізації і покращенню збору податків».

У цей же час Арсеній Яценюк висловив незадоволення роботою  Державної фіскальної служби. Він нагадав, що керівництво ДФС знято із займаних посад, а правоохоронні органи проводять відповідну перевірку після службового розслідування Уряду:

«Така ж доля чекає обласників. Митники, податківці і податкова міліція – це ті оплоти регіональної корупції, які залишилися в країні. І це наше з вами спільне завдання – боротися з корупцією в цих галузях».

Глава Уряду наголосив, що готовий до широкого діалогу і роботодавцями та представниками профспілок стосовно призначення нового як центрального, так і регіонального керівництва цих установ.

«Розвиток промисловості і внутрішнього ринку – це завдання цього і наступних урядів. У поточному році ми очікуємо, що виконання програми з нашими міжнародними кредиторами дасть можливість залучити декілька мільярдів доларів від таких установ, як Світовий банк, Європейський банк розвитку і реконструкції, Європейський інвестиційний банк. Це міжнародні фінансові організації, які надають не кредити під соціалку, а кошти під розвиток економіки. А саме – будівництво доріг, модернізація газотранспортної системи, будівництво інфраструктурних проектів. Це план на 2015 рік», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Ми з вами повинні сформувати базу для того, щоби 2016 рік став першим роком для економічного зростання. Ми дуже обережно оцінюємо перспективи 2016 року. Проте наші прогнози разом з Міжнародним валютним фондом зійшлися. І Уряд, і МВФ оцінюють 2016 рік як плюс 2% росту валового внутрішнього продукту», - зазначив Глава Уряду.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua