Після проведення конституційних змін і широкої децентралізації не виключені ще одні місцеві вибори за новою Конституцією, – Арсеній Яценюк
вівторок, 23 червня 2015, 18:50

«Оскільки ми не встигаємо провести конституційну реформу до моменту проведення місцевих виборів і не маємо права відкладати запровадження децентралізації ще на три, п’ять чи десять років, -  нам, не виключено, треба буде проводити ще одні місцеві вибори, вже на новій Конституції, новому законі й нових повноваженнях для органів місцевого самоврядування», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Національної ради реформ у вівторок, 23 червня.

За словами Глави Уряду, видається так, що навряд чи можливо завершити конституційну реформу до проведення виборів до органів місцевого самоврядування 25 жовтня:

«Це означає, що органи місцевого самоврядування будуть вибрані на старих повноваженнях. А це означає, що всі наші кроки по передачі політичних повноважень на місця не зможуть бути реалізовані новим складом органів місцевого самоврядування».

Після проведення конституційних змін і «повної та всеохоплюючої децентралізації, яка передбачає передачу частини політичних, адміністративних, фінансових, економічних та соціальних прав, підкреслив він, «треба буде мати органи місцевого самоврядування, які виберуться на нових конституційних і законних підставах і будуть мати весь обсяг повноважень для реалізації прав на місцях».

Глава Уряду нагадав, що завдяки бюджетній децентралізації за перше півріччя доходи місцевих бюджетів зросли на 36%:

«Очікуємо, що місцеві бюджети додатково отримають близько 40 мільярдів гривень – як реальний факт отримання додаткових повноважень і наповнення їх фінансовим ресурсом».

Після проведення бюджетної децентралізації, зазначив він, Уряд «далі пішов шляхом передачі повноважень».

Глава Уряду звернувся до Парламенту підтримати законопроект щодо децентралізації повноважень, запропонований Міністерством юстиції України. Згідно з законопроектом, на місця пропонується передати низку функцій з реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, реєстрації прав на майно, речових прав. Це дасть можливість для органів місцевого самоврядування додатково отримати ще 500 мільйонів гривень, зазначив він.

Уряд також пропонує передати на місця частину функцій із надання адміністративних послуг. Наступного тижня Міністерство економіки внесе проект акта Кабінету Міністрів, яким вшестеро скорочується кількість адміністративних послуг, зменшується і фіксується плата за них: «Значна частка таких адміністративних послуг повинна бути також передана на місця».

Окрім того, нагадав Арсеній Яценюк, в цьому році Уряд передав на місця частину повноважень у сфері охорони здоров’я:

«Зараз медична субвенція розподіляється безпосередньо органами місцевого самоврядування на місцях. І ми хочемо подивитися, наскільки ефективно вони будуть її розподіляти».

Неврегульованими , за словами Арсенія Яценюка, залишаються земельні питання, зокрема, чи можуть територіальні місцеві громади впливати на розподіл землі поза межами населеного пункту: «Зараз це компетенція органів виконавчої влади, що доволі сумнівно як з конституційної, так і з логічної точки зору».

«Це питання треба вирішити під час внесення змін до Конституції, ухвалення відповідних актів законодавства про місцеві державні адміністрації і про органи місцевого самоврядування», - сказав Глава Уряду.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua