Арсеній Яценюк представив Голову Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва (відео)
понеділок, 25 травня 2015, 15:17

У понеділок, 25 травня, Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк представив Голову Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва.

Глава Уряду наголосив на необхідності того, аби новообраний Голова АМКУ разом із працівниками Антимонопольного комітету «і в обов’язковому порядку з залученням ваших підрозділів напряму спілкувалися з людьми і проводили серйозну публічну політику».

Він наголосив, що монополія в політиці «завершується тим, що колишні президенти тікають в Росію»: «Тому що той, хто хоче взяти все, - фактично зупиняє розвиток країни, стає диктатором, люди проти нього повстають і він пропадає або з'являється потім в Гаазькому трибуналі».

Монополія ж в економіці, зазначив Арсеній Яценюк – «це тоді, коли ти не маєш права вибору»: «Є тільки один суб'єкт, який отримав якісь повноваження, в тому числі від держави. Ти хочеш купити якийсь товар і можеш його купити тільки в цієї компанії. Хочеш отримати будь-яку послугу, наприклад, підключення до електричних мереж чи підключення до газу, - і можеш піти тільки в одну компанію. Хочеш купити дешевші ліки, а виявляється, що всі фармацевтичні компанії змовилися й ціна на ці ліки встановлена таємною угодою між основними продавцями тих чи інших ліків. Таких прикладів є не десятки, а сотні».

«Як політична, так і економічна монополія призводить до політичного банкрутства і економічного зубожіння», - наголосив він.

Глава Уряду підкреслив, що на цьому етапі «вдалося зруйнувати політичну монополію»: «Будь-хто, хто захоче повернути собі політичні повноваження, які мала попередня влада, буде приречений на поразку. Тому що демократія є основою розвитку нормального суспільства».

«Конкуренція – це є демократія в економіці. Нам потрібна не одна, а десятки компаній. Нам потрібна не монополія, а конкуренція. Нам потрібна боротьба між компаніями за те, яку послугу надати, яка якість і відповідно - ціна цієї послуги. Хтось вибере більш якісну послугу дорожче, хтось вибере дешевшу - але це право вибору», - наголосив він.

Завдання Антимонопольного комітету України, підкреслив Арсеній Яценюк – забезпечити право вибору для українців.

Арсеній Яценюк наголосив, що від часу незалежності в Україні були створені «монопольні картелі, які базувалися як на економічній, так і на політичній змові». «Ваше завдання – розбити ці картелі, знищити антиконкурентні змови, витягнути на світло всіх, хто за цим стоїть. І дати можливість бізнесу вільно розвиватися і мати рівноцінний доступ до всіх ресурсів», - звернувся Прем’єр-міністр до Голови та працівників АМКУ.

Серед основних завдань Глава Уряду назвав ліквідацію монопольних змов і неконкурентних дій на ринку енергетики: «Облгази, тобто газові компанії, і фактично, і юридично зловживають своїм монопольним становищем на ринку. Електроенергетичні компанії, за окремими експертними оцінками, також зловживають своїм монопольним становищем на ринку».

«Тому демонополізація енергетичного сектору держави, як по газу, електроенергії, так і по нафті й нафтопродуктам, - це повинно бути одне із завдань Антимонопольного комітету. І це те, що дасть можливість людям отримати дешевшу і якіснішу послугу», - наголосив він.

«Наша кінцева ціль – це підприємець і людина як одержувач послуги. Якщо ми таким форматом думаємо, тоді у нас буде дуже позитивний результат і сприйняття в суспільстві вашої діяльності», - додав він.

Другий блок завдань АМКУ, підкреслив Глава Уряду, - це демонополізація ринку лікарських засобів і медичних препаратів: «Це стосується як і змов на ринку фармацевтичної продукції, так і якості лікарських препаратів засобів».

У цьому питанні, підкреслив Арсеній Яценюк, Антимонопольний комітет має працювати разом з Державною службою України з лікарських засобів та Міністерством охорони здоров'я.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua