Арсеній Яценюк про новий газовий контракт: «Дотувати російський «Газпром» ми не будемо» (відео)
вівторок, 7 липня 2015, 15:28

Україна та ЄС мають спільну позицію - підписання всеохопної угоди між ЄС, Україною та РФ, яка має включати тристоронній протокол, а також додаток до чинного контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом» - у тому ж форматі, в якому це було підписано торік.

Про це заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України у вівторок, 7 липня.

«Той підхід, який був запропонований у Брюсселі, абсолютно приймається Урядом України і Президентом. У цьому році ми наполягаємо на такій самій схемі», - наголосив він.

«Росія намагається, як завжди, нас шантажувати. Ми в минулому році купували «по ринку», і в цьому році будемо «купувати по ринку». Ми дотувати російський «Газпром» не будемо. І не дамо можливості російському «Газпрому» використовувати своє монопольне становище», - підкреслив Глава Уряду.

Він нагадав, що Антимонопольний комітет України розпочав розслідування про монопольне становище російського «Газпрому» на українському ринку: «Разом із нашими європейськими партнерами, які також проводять антимонопольне розслідування стосовно російського «Газпрому», ми доведемо це розслідування до кінця».

«У нас спільна позиція з Європейським Союзом - підписання тристороннього протоколу і додатку до угоди в тому самому форматі, в якому це було підписано в минулому році. Ми нормально пройшли зиму і забезпечили транзит газу в повному обсязі до ЄС. Ми ще раз хочемо підкреслити, що гарантуємо транзит газу, гарантуємо енергетичну безпеку, і для того, щоб ці гарантії працювали, нам необхідні тристоронній протокол і двохстороння угода», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також відзначив діяльність Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та її керівника Андрія Коболєва, який проводить реальні й ефективні реформи в компанії: «Раніше в цій компанії паслися «фірташі», «льовочкіни». Вони мільярдерами стали, а держава банкрутом».

Натомість сьогодні, підкреслив він, тільки за рік дотації на НАК «Нафтогаз України» скорочені більш ніж у п’ять разів: «Якщо в 2014 році ми повинні були дати туди 10 мільярдів доларів, щоб погасити не наші борги, то в цьому році ми розраховуємо на суму максимум два мільярди американських доларів».

Проте, за його словами, ситуація в компанії все одно залишається вкрай складною: «Тому рішення Уряду щодо видачі 1 мільярда доларів гарантій для того, щоби закачати газ у сховища і пройти осінньо-зимовий період, повинно бути реалізовано».

Арсеній Яценюк нагадав, що НАК «Нафтогаз України» проводив переговори щодо отримання відповідного фінансування: «Публічно звертаюся до наших європейських і американських партнерів. Ми разом пройшли складний зимовий період минулого таку. Так само ми разом його повинні пройти і в цьому році».

 

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua