Арсеній Яценюк: Реформа судової системи – одна із ключових в країні
понеділок, 22 червня 2015, 14:46

«Сподіваюся, що разом із Президентом України та фракціями, які сформували конституційну більшість у Верховній Раді, завершимо судову реформу і дамо можливість суддям бути незалежними», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк у понеділок, 22 червня, на засіданні колегії Міністерства юстиції України.

Арсеній Яценюк нагадав, що Президент України затвердив Стратегію судової реформи. Перший крок до такої реформи, за словами Глави Уряду, вже був зроблений – ухвалений закон про право на справедливий суд. «Це право повинно бути реалізовано», - наголосив він.

Реформу судової системи Арсеній Яценюк назвав однією із ключових, «яка повинна йти разом з реформою прокуратури та МВС».

Уряд України, нагадав він, вже вніс пакет із п’яти проектів законів щодо комплексної реформи системи Міністерства внутрішніх справ і приведення МВС до європейських стандартів, в тому числі й створення Національної поліції. Законопроекти стосуються також змін у Службі безпеки України, яка на сьогодні «по частині своїх повноважень ще залишилася як КДБ СРСР».

«Сподіваюся, що ми разом з Президентом України, разом із фракціями, які сформували конституційну більшість у Верховній Раді України, завершимо судову реформу і дамо можливість суддям бути незалежними», - наголосив він.

Для цього, підкреслив Арсеній Яценюк, суд має бути забезпечений фінансуванням: «Це означає, що суддя отримує не 3 тисячі гривень, бо за 3 тисячі гривень він буде так і судити. Це означає, що суддя має відповідні гарантії, що процесуальне законодавство не дає можливості подвійних тлумачень, а інколи і потрійних».

«З іншого боку, це означає, що суддя у випадку винесення неправосудного рішення іде в тюрму», - підкреслив він.

Глава Уряду наголосив на необхідності в рамках судової реформи забезпечити доступ до правосуддя – «щоб людина не ходила по всіх інстанціях і не чекала судового рішення десятками років». Уряд вніс свої пропозиції щодо відповідних змін до процесуального законодавства, як цивільно-процесуального, так і адміністративно-процесуального і кримінально-процесуального.

«Правова держава ґрунтується на законі й Конституції. Правова держава ґрунтується на справедливості, на праві звернення до суду. І на стовідсотковій гарантії реалізації судового рішення», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua