Арсеній Яценюк: Система управління зоною відчуження буде повністю змінена (відео)
четвер, 9 липня 2015, 15:51

Державне агентство з управління зоною відчуження повинно бути ліквідоване. Натомість буде створено державний концерн щодо роботи з ядерними матеріалами та радіологічний заповідник.

Про це заявив Премєр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час робочої поїздки на ЧАЕС у четвер, 9 липня.

Глава Уряду наголосив, що за 30 років система управління зоною відчуження «взагалі не змінилася»: «Тут ще по суті Радянський Союз і радянські правила».

Він наголосив на необхідності прийняти кілька рішень, перше з яких – ліквідація Державного агентства з управління зоною відчуження.

«На його місце повинен прийти державний концерн щодо роботи з ядерними матеріалами. В цей концерн повинні ввійти державні підприємства і державні компанії, які будуть працювати з ядерними матеріалами, в тому числі із відпрацьованими», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також виступив за те, аби на території чорнобильської зони був створений радіологічний заповідник. Для проведення радіологічної оцінки території, за його словами, необхідно залучити провідні західні компанії: «За 30 років надто багато всього змінилося. І нам треба зрозуміти, який стан екологічної ситуації і підтвердити його кращими світовими компаніями, щоби аналіз екологічної ситуації в чорнобильській зоні мав світове юридичне визнання».

«До 30-ліття Чорнобильської трагедії ми вийдемо з тим, що в нас буде нова система управління зоною. У нас фактично й зони як такої не буде - у нас буде заповідник і державний концерн, який буде займатися ядерними матеріалами», - підсумував Глава Уряду.

Він зазначив, що з цих питань Кабінетом міністрів буде створено відповідну робочу групу.

Арсеній Яценюк додав, що цей об'єкт може стати інвестиційно привабливим. Він зазначив, що, за словами керівництва ЧАЕС, сюди приїздили інвестори, зокрема з Німеччини, з пропозицією зведення в зоні об'єкта генерації сонячної енергії.

«Ми можемо тут генерувати електричну енергію від сонячної. Ми можемо тут робити дуже багато інвестиційних проектів. І саме для цього, щоб подолати цю корупцію радянського стилю, система управління зоною відчуження буде повністю концептуально змінена», - підкреслив Глава Уряду.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua