Арсеній Яценюк: Уряд сподівається, що на саміті Великої сімки українське питання буде одним із основних (відео)
п’ятниця, 29 травня 2015, 18:43

«Сподіваємось, що на саміті країн Великої сімки українське питання буде одним із основних», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт»  Арсеній Яценюк у п’ятницю, 29 травня, на прес-конфернеції за підсумками зустрічі з Міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, який перебуває в Києві з робочим візитом.

Глава Уряду України підкреслив важливість візиту до України Франка-Вальтера Штайнмаєра напередодні саміту країн-членів Великої сімки в Німеччині на початку червня.

Візит Міністра закордонних справ Німеччини до України, наголосив Арсеній Яценюк, «є свідченням того, що Європейський Союз і Німеччина як одна з ключових країн Європейського Союзу, далі допомагає Україні».

«Ми спільно повинні забезпечити безпеку в Україні і в Європі в цілому», - підкреслив він.

Глава Уряду наголосив, що російська агресія проти України підірвала основи міжнародного права:
«Розуміючи, що єдина угода, на сьогодні підписана Росією, - це Мінські домовленості, ми далі наполягаємо на тому, щоб Росія виконувала цю угоду».

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що ситуація залишається вкрай складною і не виконуються базові критерії Мінських домовленостей, «а саме відведення тяжкої зброї, зупинка постачання зброї з російського боку і відновлення контролю над кордоном».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно виконання Мінських домовленостей, він наголосив, що з часу оголошення припинення вогню Україна втратила 80 військовослужбовців, 400 поранено: «Росія далі поставляє танки, тяжке озброєння знаходиться безпосередньо в зоні конфлікту в порушення Мінських угод. Я вже не кажу про те, що Росія категорично відмовляється, щоб Україна відновила контроль над державним кордоном».

«Уявіть собі, аби в Німеччині 1,2 мільйона людей із Мюнхена переїхали в Берлін, а в Мюнхені закрилися всі заводи, фабрики, там би не платили податки, не отримували заробітної платні. А в нас 1,2 мільйона людей виїхали з Донецька і Луганська, і вони зареєстровані як тимчасово переміщені особи, яким треба платити пенсії й соціальні виплати. І ми їх платимо», - сказав Глава Уряду України.

Арсеній Яценюк наголосив, що Україна втратила 65 шахт із 90, «тому що вони перейшли під контроль російських терористів»: «Ми втратили 20% економіки в цілому».

Кожен день війни, підкреслив він, обходиться Україні в суму від 5 до 7 мільйонів доларів США, «і на військові витрати нам ніхто грошей не дає».

Стосовно економічної співпраці між Україною та Німеччиною, Арсеній Яценюк відзначив важливість рішення Уряду Німеччини про відкриття кредитної лінії для енергомодернізації, енергоефективності, відновлення Донбасу, а також допомоги Державному бюджету України на суму 500 мільйонів євро.

«Ці значні кошти будуть витрачені на проекти по енергоефективності: утеплення будинків, модернізацію теплоелектростанцій, зменшення витрат на подачу електричної енергії, і відповідно - на зменшення витрат населення України для оплати комунальних послуг», - повідомив Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що Німеччина володіє передовими технологіями в енергоефективності: «Тому ці кошти частково будуть освоюватися також провідними німецькими компаніями».

Під час зустрічі Арсеній Яценюк та Франк-Вальтер Штайнмаєр також обговорили питання підготовки до двостороннього інвестиційного форуму Україна-Німеччина. Глава Уряду України нагадав, що окрім Німеччини такі конференції заплановані в США та Франції.

Він закликав представників німецького бізнесу інвестувати в українську газотранспортну систему та запросив їх до участі в приватизації енергетичних об'єктів, «які повинні бути продані виключно на конкурентних і прозорих конкурсах та залучити реальні інвестиції в економіку України».

Лідер «Народного фронту» окремо відзначив підтримку реформ в Україні через направлення сюди експертів, консультантів «і суттєву допомогу з боку Уряду Німеччини українському Уряду».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua