Арсеній Яценюк: Уряд сподівається, що обсяги і ціна європейського газу для України будуть ще більш конкурентні (відео)
п’ятниця, 15 травня 2015, 12:24

Мінімальний баланс придбання газу повинен становити «50 на 50»: «Мінімум, який ми будемо закуповувати в Європейського Союзу – це 50% газу. Росія хоче розкласти пастки для України, але ми не повторимо помилку, яка була зроблена декілька років тому», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час години запитань до Уряду у Верховній Раді України в п’ятницю, 15 травня.

Глава Уряду підкреслив, що торік Уряд зайняв «дуже жорстку позицію» щодо постачання газу. Він зазначив, що в червні минулого року мав телефонну розмову з цього питання з одним із європейських лідерів, «який радив підписати нову угоду з «Газпромом»: «На це я сказав - ми вже один раз з ними угоду підписали, вистачить».

«Ми пішли в Стокгольмський арбітражний суд. Ми подали проти Росії декілька позовів і вимагаємо в російського «Газпрому» відшкодування на користь України розміром 16 мільярдів доларів США. Так само ми вимагаємо від російського «Газпрому» перегляду транзитного газового контракту, який є збитковим для України», - підкреслив Глава Уряду.

Він нагадав, що в минулому році разом із Європейською комісією була підписана тристороння угода щодо постачання газу. Завдяки цій угоді, підкреслив Глава Уряду, Україні «вдалося і пережити зиму, і не платити 500 доларів Росії, як було передбачено газовим контрактом»: «А то ми платимо, а вони на наші гроші потім купують танки, ракети і літаки та воюють з Україною».

Крім того, минулого року Уряд диверсифікував джерела постачання природного газу. Арсеній Яценюк окремо відзначив в цьому роль насамперед Словаччини, Сполучених Штатів Америки і Європейського Союзу: «Незважаючи на тиск, який був по відношенню до наших європейських партнерів, якщо раніше ми брали 95% газу в Російської Федерації, то минулий рік ми закінчили наступним - 70% газу йде з Європейського Союзу і тільки 30% - з Росії».

«Зараз нам вдалося добитися того, що ціна російського газу для України вже нижча 250 доларів. Це не ті 500, які були декілька років тому», - наголосив він.

Водночас Глава Уряду підкреслив, що Росія хоче «розкласти пастки» для України: «Щоб ми відмовилися від європейського газу, який інколи по ціні може бути на декілька відсотків вищий, щоб перейшли виключно на російський ресурс, а потім, в найбільш складний момент для України, сказати: купуєте 100% газу по тій ціні, яку ми вам будемо диктувати».

«Ми не повторимо помилку, яка була зроблена декілька років тому», - заявив Глава Уряду.

Тому Кабінет Міністрів прийняв рішення, що мінімальний баланс газу повинен становити «50 на 50»: «Мінімум, який ми будемо закуповувати в Європейського Союзу, – це 50% газу».

Він нагадав, що зараз Україна купує газ у п’яти європейських компаній: Statoil, Royal Dutch Shell, RWE, EON, Gaz de France: «Після останніх перемовин у Франції, ми сподіваємось, що обсяги придбання газу і ціна європейського газу буде ще більш конкурентна, ніж сьогодні».

Дуже вважливим питанням Арсеній Яценюк назвав і те, щоби в українську газотранспортну систему зайшли європейські інвестори. Він нагадав, що ухвалений у Парламенті закон передбачає, що «тільки європейські і американські компанії можуть спільно з Україною, яка повинна володіти 51% державної компанії по управлінню газотранспортною системою, можуть бути співінвесторами».

«Шановні європейські друзі, ми у вас не просимо грошей. Ми вам кажемо - інвестуйте в українську газотранспортну систему. Давайте разом робити прибутковий українсько-європейський бізнес. І це буде найкраща відповідь російській агресії», - сказав Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua