Арсеній Яценюк: Виборчу кампанію до місцевих органів влади треба пройти єдиною демократичною командою (фото, відео)
четвер, 4 червня 2015, 15:19

«Моя пропозиція до Президента і до «Блоку Петра Порошенка», як від Прем'єр-міністра і «Народного фронту»: ми, як дві найбільші фракції в Парламенті, повинні визначити єдину систему і підхід щодо участі у виборчій кампанії до місцевих органів влади», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в четвер, 4 червня.

Глава Уряду висловив пропозицію, аби всі політичні сили, в тому числі й інші учасники коаліції, вже зараз розпочали консультації «по тому, яким чином ми йдемо на вибори, кого висуваємо».

Він підкреслив, що може відбутися «осіннє загострення»: «Воно завжди відбувається, в особливості коли восени ще призначаються вибори до місцевих органів влади. Для того, щоб це загострення не мало негативних наслідків для країни, дуже важливо, щоб усі політичні сили, які входять до коаліції, вже зараз прийняли рішення про формат походу на місцеві вибори».

«За інших обставин - це буде війна всіх з усіма», - сказав він.

«Моя пропозиція до Президента і до «Блоку Петра Порошенка», як від Прем'єр-міністра і від «Народного фронту»: ми, як дві найбільші фракції в Парламенті, повинні визначити єдину систему і підхід щодо участі у виборчій кампанії до місцевих органів влади», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він наголосив на необхідності швидкого ухвалення нового закону про відкриті виборчі списки. Це, за його словами, з одного боку, забезпечить прозорість і демократичність виборів: «З іншого боку – це забезпечить можливість працювати для Парламенту, Уряду і країни, щоб не побігли в цей жахливий популізм і в війну демократичного табору самим з собою».

Виборчу кампанію, підкреслив він, необхідно пройти єдиною демократичною командою, «отримати підтримку людей, а потім виконати свої зобов’язання перед людьми на місцях».

«Необхідно усвідомити, що вибори до місцевих органів влади повинні бути безпосередньо пов’язані з процесом децентралізації. Новообрані органи місцевої влади повинні отримати нові повноваження», - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд України передав на місця низку фінансових повноважень: «Саме тому на рахунках місцевих бюджетів - плюс 35%».

Водночас Глава Уряду наголосив на необхідності проводити, окрім економічної, і політичну децентралізацію: «У рамках цього Парламент зобов’язаний ухвалити нову Конституцію. І така Конституція країни повинна бути акцептована народом України - люди повинні сказати їй своє «так».



«Конституція повинна передбачати, щоб з кабінетів у місті Києві позабирати частину повноважень і влади і віддати вниз на місця, щоб країна краще розвивалася. Централізація влади ні до чого доброго ніколи не приводила. У нас вже є приклад, коли Янукович хотів централізувати владу через незаконні зміни до Конституції. Вже немає ні Януковича, ні тієї Конституції, яку він хотів фактично закріпити за собою», - сказав лідер «Народного фронту».

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua