Арсеній Яценюк вимагає публічного аудиту витрат Фонду гарантування вкладів (відео)
четвер, 13 серпня 2015, 14:39

Уряд виділив Фонду гарантування вкладів 28,9 мільярда гривень бюджетних коштів. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від Фонду прозорості та звітності перед громадянами та виступає за проведення повного публічного аудиту витрат.

Про це Глава Уряду, лідер Політичної партії «Народний фронт»  заявив під час наради з представниками Фонду гарантування вкладів у четвер, 13 серпня.

«Ми віддали вам 28,9 мільярда гривень з державного бюджету на те, щоби ці кошти пішли у Фонд і ви виплачували вкладникам ці кошти. І тому як голова Уряду я вимагаю прозорості та звітності», - звернувся він до Директора-розпорядника Фонду.

Глава Уряду наголосив, що із 12-ти банків, через які виплачувалися кошти вкладникам збанкрутілих фінустанов, шість потім були оголошені проблемними, а три - неплатоспроможними: «Хто приймав рішення про обрання саме цих банків, які взяли бюджетні гроші й повинні були виплатити їх власникам депозитів, і потім самі збанкрутували?»

Фонд, наголосив Арсеній Яценюк, також має відзвітувати про свої витрати: «Чому витрати на утримання тимчасових адміністрацій Фонду - а за нашими даними, це близько 8 тисяч осіб, - загалом по року становлять додатково майже 1,8 мільярди гривень, які можна було відправити на виплату депозитів?»

Глава Уряду заявив, що вимагає ефективності використання бюджетних коштів Фондом і нагадав, що вже неодноразово піднімав це питання. Арсеній Яценюк  наголосив на необхідності «повного публічного аудиту витрат» Фонду гарантування вкладів.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що необхідно провести  розслідування банкрутства 56 банків для «з’ясування, хто виводив активи, хто з посадових осіб держави стоїть за виведенням активів, хто їм сприяв і куди ці активи поділися».

Із цим Глава Уряду звертається до Міністра внутрішніх справ, Керівника податкової міліції, Голови Державної служби з фінансового моніторингу, Генеральної прокуратури України і Служби безпеки України.  Він звернувся до Національного банку України також долучитися до цього розслідування.

«У нас люди вимагають повернення вкладів. І ми повинні вимагати у власників банків, у менеджменту банків і у посадових осіб органів державної влади, які контролювали ці банки і отримали право управління цими актами, звіту і відповідальності за сотні мільярдів гривень, які були виведені з банківської системи», - наголосив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua