Арсеній Яценюк вимагає від Глави МОЗ конкретних результатів через три місяці (відео)
вівторок, 2 червня 2015, 13:58

У вівторок, 2 червня, Прем’єр-Міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк взяв участь у засіданні Колегії Міністерства охорони здоров’я України, під час якого були обговорені законодавчі ініціативи МОЗ з реформування медичної галузі.
 
Заслухавши виступи Міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, голови парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець та представників МОЗ Арсеній Яценюк наголосив на необхідності «визначити ключові проблеми, які є сьогодні для країни в цілому і для українців»:

«Зараз це вже питання національної безпеки: низька тривалість і якість життя. Це два найбільші виклики, на які треба зараз шукати відповіді».

Він підкреслив, що сьогодні в Україні «стара пострадянська система медицини»: «Поки що стару не розвалили, а нову не побудували. І знаходимося між двома стільцями».

На систему охорони здоров'я, нагадав він, із Державного бюджету виділяється близько 4% ВВП. Більшість із цих коштів спрямовуються на оплату комунальних послуг медзакладів та оплату праці для медичних працівників: «Усе інше – за залишковим принципом, в тому числі й кошти на ліки та нові технології».

«Фактично зараз вся система фінансування охорони здоров'я зводиться тільки до одного: працюємо всі на штучному диханні й інколи підключаємо дефібрилятор, коли вже повністю відключаються життєво важливі органи», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що таку ситуацію потрібно змінити, в першу чергу чесно відповівши на запитання, чи існує в Україні безкоштовна медицина: «Вона є тільки на папері. Якщо ми й далі будемо брехати самі собі і, найважливіше, брехати народу України - ми не зрушимося на жоден крок. Ми повинні це визнати і знайти формулу і форму системи охорони здоров'я, яку запропонуємо країні».

Передусім, за його словами, безкоштовно мають забезпечуватися послуги швидкої допомоги: «Усе, що по «швидкій», повинно на сто відсотків фінансуватися державою».

Він звернувся до Міністерства охорони здоров’я надати конкретні розрахунки, «в тому числі розібратися в системі викликів по невідкладній допомозі»: «Часто один пацієнт викликає десятки разів швидку допомогу замість того, щоб первинна медична допомога, яка за це несе відповідальність, прийшла й вилікувала людину».

Окрім цього, держава повинна забезпечити й первинну допомогу: «Не маючи якісної первинної допомоги і профілактики, забезпечити потім лікування пацієнта нам коштує в десятки разів дорожче, а інколи просто пізно вже допомагати людині».

На думку Арсенія Яценюка, необхідно «рухатися до державної страхової медицини»: «Значна частина людей після складних викликів, після розпочатої війни, після економічної кризи, яка тягнеться з 2008 року і зараз тільки посилена російською військовою агресією, - не можуть собі дозволити оплатити медичні послуги. Ми з вами повинні рухатися до державної страхової медицини. У нас немає іншого варіанту - це солідарна відповідальність суспільства. Там живемо не тільки ми, так живе Європа, так живуть Сполучені Штати Америки».

Він нагадав, що президент США Барак Обама протягом двох термінів на посаді «просуває так звану Obamacare» (реформу медичного страхування. – Ред.). Перед впровадженням цієї реформи, підкреслив Глава Уряду, 30 мільйонів американців не мали можливості навіть викликати швидку допомогу, тому що це не покривалося страховкою: «У нас 99% українців не покриваються страховкою. Сподіваюся, що в нас буде Квіташвілі-care».

Завдяки впровадженню державної страхової медицини, підкреслив він, «той, хто заплатив кошти, знатиме, що операція на сотні тисяч гривень буде оплачена з державного страхового медичного фонду».

Крім того, Арсеній Яценюк вважає за необхідне навести порядок у забезпеченні лікарськими засобами, адже в системі охорони здоров'я «зараз існує принцип реклами лікарських засобів, а не принцип доцільності лікарських засобів і медичних препаратів для пацієнта».

У рамках переходу на державну страхову медицину обов’язковим Глава Уряду назвав впровадження медичних протоколів:

«Медичний протокол повинен передбачати формулу, як і що ви лікуєте, і мене, як Прем'єр-міністра, цікавлять ще дві речі: ефективність цього лікування і його ціна. Має бути єдиний стандарт».

Він звернувся до представників системи охорони здоров’я: «Ви провели свою роботу, виставили рахунок бюджету -  і ми оплатили цей рахунок. Тільки ми оплатили рахунок за здорову людину, а не за кількість ліжко-днів. За якісне лікування, а не за списані медичні препарати».

Такі зміни, підкреслив Арсеній Яценюк, потребують від працівників медицини «в першу чергу іншого світогляду»: «Реформи відбуваються не в кабінеті Президента чи Прем'єр-міністра. Там вони можуть бути запущені, а реалізовуються вони внизу. І будь-яка хороша ідея просто знищується безвідповідальним виконанням знизу. Людина спілкується безпосередньо з лікарем чи фармацевтом в своєму районі, селі й місті й через відношення до неї сприймає, чи змінилося щось в країні чи нічого не змінилося, крім облич і прізвищ».

«Я хочу і вимагаю, щоб в країні все змінилося, в тому числі в системі охорони здоров'я. 23 роки йде одна й та сама бесіда: про державний гарантований мінімум надання медичних послуг. Про те, що треба відходити від «койко-места имени Советского союза» до конкретного пацієнта. Про те, що треба давати автономію лікувальним закладам, запровадити протоколи. Наступних 23 років уже немає», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк звернувся до Міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі: «У нас із вами є три місяці. Є Парламент, і він хоче змін. Є Міністерство – Міністерство пропонує зміни. На вересень я вимагаю результату як по прийняттю законів, так і по закупівлі медичних препаратів і лікарських засобів та забезпечення вакцинами. Конкретного результату».

Глава Уряду зазначив, що до вересня «пройдеться» по всіх міністерствах: «Деякі члени коаліції просто забули, що таке коаліційний Уряд. Політична відповідальність, відповідальність перед державою і народом України за ті реформи, які необхідно провести, лежить на коаліції, Уряді, Прем'єр-міністрі та Президенті. І цю відповідальність треба нести. І звітувати перед українським народом, що зробили, що вдалося, що не вдалося, як ми це будемо виправляти», - зазначив лідер «Народного фронту».

«Якщо люди не відчують реальних змін, то будуть реальні зміни у всій політичній верхівці України», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також зазначив, що вітає дискусію щодо реформи медицини: «Це в нас ознака демократії. Голова комітету від Блоку Петра Порошенка критикує Міністра від Блоку Петра Порошенка. Це нормально. Коаліція критикує Прем'єра – це теж нормально. Але я б дуже хотів, щоб ця політична критика мала професійний акцент. Ми ж не на виборах. Вже вибрали, прийшов час тепер нести відповідальність перед країною за те, що пообіцяли».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua