Арсеній Яценюк вимагає від органів місцевої влади публічної звітності про використання коштів місцевих бюджетів (відео)
понеділок, 27 липня 2015, 14:33

Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк вважає необхідним запропонувати органам місцевої влади формулу щодо основних видаткових статей бюджетів відповідних рівнів, які мають бути спрямовані на соціальні та гуманітарні потреби громади. Уся фінансова звітність місцевих бюджетів має бути публічною. Про це Глава Уряду заявив під час колегії Мінфіну в понеділок, 27 липня.

Він наголосив на необхідності під керівництвом Міністра фінансів Наталії Яресько «терміново зібрати всі фінансові служби областей і чітко їм запропонувати основні видаткові статті, які повинні профінансувати місцевий бюджет при внесенні змін до бюджетів відповідних рівнів».

«Заборонити будь-які непрофільні витрати - які не йдуть на людину, а йдуть на чиновників чи корумпований тендер», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що владі на місцях необхідно запропонувати формулу: «що вона може потратити на лікарню, на дитячий садок, на школу, що може потратити на доплату - тільки не апарату, а фаховим працівникам, вчителям і працівникам лікарні».

Глава Уряду також наголосив, що ставить категоричну вимогу публікувати всю інформацію, «куди і які суми направлялися з місцевих бюджетів»: «Ми публікуємо всю інформацію щодо фінансової звітності центрального бюджету. Те саме повинні зробити місцеві бюджети».

«Децентралізація передбачає як отримання прав, які вони вже отримали, так і відповідальності. Кожна людина в країні повинна знати, куди йде 12 мільярдів гривень додаткового бюджетного ресурсу, який передала центральна влада», - додав він.

Для цього, за його словами, необхідно зібрати голів обласних адміністрацій, фінансові підрозділи, голів обласних рад, мерів міст щодо розподілу цих коштів: «Чітко визначаємо, куди ці гроші йдуть, і ставимо чітке зобов’язання для органів місцевої влади щодо офіційної публічної звітності, куди ці кошти будуть направлятися і що конкретній людині в Києві, Чернігові чи Львові буде з того, що ми провели бюджетну децентралізацію».

Він окремо наголосив на необхідності «залишити ще й резерв місцевих бюджетів»: «Ми завжди повинні бути консервативні в наших оцінках, тому це означає, що ще й у місцевих бюджетах повинні бути резервні фонди».

Арсеній Яценюк назвав неприйнятною ситуацію, коли органи місцевого самоврядування відмовляються від отримання доходів із прибуткових видів бізнесу і передачі цих доходів на соціальні, медичні, освітні потреби громади: «У Києві вже не оподатковують комерційну нерухомість. Комерційна нерухомість – це та, де люди заробляють гроші. Це не йде ні в які рамки. І тут треба розмовляти з відповідними органами місцевого самоврядування».

«Це означає, що такий орган місцевої влади позбавляє своїх громадян можливості змінити систему освіти, медицини, зробити доплати вчителю чи лікарю, чи поліцейському, відремонтувати дорогу чи придбати нове обладнання в ФАП чи лікарню. Це несправедливо по відношенню до людей», - наголосив лідер «Народного фронту»

Глава Уряду звернувся до Міністерства фінансів оприлюднити інформацію про те, «які органи місцевого самоврядування не прийняли рішення на користь територіальних громад щодо додаткового збільшення доходів місцевих бюджетів і направлення цих коштів на вирішення соціальних, економічних і гуманітарних проблем відповідної території».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua