Завдяки зменшенню споживання газу Уряд та український народ за минулий рік зекономили країні 3,4 мільярда доларів – Арсеній Яценюк (відео)
середа, 15 квітня 2015, 13:31

Арсеній Яценюк повідомив, що сьогодні на засіданні Уряду буде розглянуте питання щодо балансу газу на 2015 рік: «За два роки ми фактично скорочуємо споживання природного газу на 10 мільярдів кубічних метрів. Тобто загальний обсяг споживання буде 40 мільярдів кубічних метрів газу», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 15 квітня.

Частково зменшення споживання газу, зазначив Глава Уряду, пов’язане з російською військовою агресією, що вплинула на промислові підприємства-споживачі газу: «Друга частина – це зменшення споживання газу населенням країни».

Арсеній Яценюк наголосив, що енергоефективність і зменшення споживання енергетичних ресурсів є «завданням для країни в цілому».

Торік, за його словами, «Уряд разом із українським народом зекономив для країни 3,4 мільярда доларів США», які мали б бути виплачені країні-агресору й російському «Газпрому»: «Через те, що ми зайняли жорстку юридичну і економічну позицію, російський «Газпром» недоотримав доходи, які хотів стягнути з українських платників податків і на ці гроші купити нові танки і ракети».

Арсеній Яценюк підкреслив, що схему газопостачання, вибудувану в країні за останній рік, «можна назвати енергетично незалежною».

«Війна проти України обійшлася «Газпрому» в цілому в близько мінус 6 мільярдів доларів США. Якщо раніше у нас тільки був «Газпром» і посередники імені Льовочкіна-Фірташа, які поставляли газ і заробляли мільярди доларів, то сьогодні основні постачальники – це такі компанії, як Statoil,  Royal Dutch Shell, RWE, EON, Gaz de France», - наголосив Прем’єр-міністр.

«Ми відмовилися від посередників. Це було непросто, але цю боротьбу за прозорість газового ринку ми виграли, в тому числі й через ухвалення закону про ринок природного газу», - підкреслив Глава Уряду.

Сьогодні Україна, наголосив він, на конкурентному диверсифікованому газовому ринку за прямими контрактами купує газ у європейських партнерів.

Україна, нагадав він, бореться за справедливу ціну на ринку природного газу в тому числі й через подання позову проти російського «Газпрому» до Стокгольмського арбітражного суду, і позову з вимогою щодо підвищення ставки транзиту газу для «Газпрому».

«Починалося все з 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу, потім було 350, сьогодні ціна - вже 250 доларів за тисячу кубічних метрів газу, яку ми можемо купувати в тому числі й у північного сусіда», - наголосив Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua