Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту розширити повноваження Національного антикорупційного бюро (відео)
четвер, 14 травня 2015, 13:24

На засіданні Кабінету Міністрів України в четвер, 14 травня, розглядається низка питань щодо національної антикорупційної політики, зокрема щодо забезпечення діяльності та розширення повноважень Національного антикорупційного бюро. Про це повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк.

«Сьогодні Уряд приймає декілька рішень, метою яких є реальний запуск діяльності Національного антикорупційного бюро та надання йому можливості виконувати його функції, розпочинати розслідування, реально боротися з корупцією в країні - починаючи з вищих ешелонів влади і закінчуючи побутовою корупцією, в тому числі на рівні інспекторів податкової служби, інспекторів митниці й інших органів державної влади», - підкреслив Глава Уряду.

На засіданні Уряду присутній Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту України з тим, щоби розширити повноваження НАБ і «дати можливість Національному антикорупційному бюро проводити розслідування по відношенню до державних чиновників у випадку, якщо державні чиновники зумисно подали недостовірну інформацію в деклараціях про статки, доходи і майно»:

«Тепер вводиться як кримінальна відповідальність за подачу недостовірних даних, так і надаються повноваження для Національного антикорупційного бюро щодо проведення розслідування стосовно будь-яких державних службовців, які подають недостовірну інформацію в своїх деклараціях».

Він зазначив, що вже виявлено «дуже багато фактів» невідповідності декларацій державних чиновників «реальному майну, яким володіють ці державні чиновники прямо або опосередковано».

Прем’єр-міністр України також повідомив, що Уряд вносить до Парламенту зміни до законодавства про боротьбу з корупцією, які унеможливлять приховування майна через реєстрацію на третіх осіб:

«Це стандартна схема, коли реєструють на зятя, брата, свата, далекого родича, а фактичним власником є та чи інша посадова особа. Тепер не вдасться прикриватися тим, що те чи інше майно зареєстроване чи то на родичів, чи то на інших осіб. Тепер державний чиновник зобов’язаний чітко повідомити, чи користується він цим майном, незалежно від того, що воно зареєстроване на іншу особу. І повинен довести, що не має до нього відношення».

Після ухвалення цього законопроекту українські посадовці в обов’язковому порядку зобов’язані чітко зазначати, чи мають вони майно на праві користування, навіть у тому випадку, якщо це майно не зареєстроване на них персонально, додав Арсеній Яценюк.

«Це наша спільна боротьба з корупцією і це наша частина зобов’язань в першу чергу перед українським народом і перед нашими зовнішніми кредиторами. Сподіваюся, що Парламент в найкоротші терміни ухвалить відповідні закони і дасть можливість Національному антикорупційному бюро здійснювати розслідування по відношенню до державних чиновників, які або неправдиво декларують майно, або декларують не все майно, яке їм належить як на праві власності, так і на праві користування», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він також повідомив, що для забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро Кабінет Міністрів приймає рішення передати Національному антикорупційному бюро відремонтоване приміщення в 7 тисяч квадратних метрів, розташоване на Солом'янській площі Києва: «Тепер Національне антикорупційне бюро отримує приміщення, має можливість розмістити слідчих і офіцерів, які будуть займатися боротьбою з корупцією».

«Уряд забезпечить все необхідне фінансування. Перший крок до того, щоби Національне антикорупційне бюро почало функціонувати, зроблено нами спільно», - додав Глава Уряду.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua