Арсеній Яценюк: 29 жовтня РФ має шанс прийняти ті самі умови, як усі кредитори України. В іншому разі – ми готові до суду (відео)
четвер, 15 жовтня 2015, 12:00

Російська Федерація  - єдина країна, яка не брала участі в голосуванні комітету кредиторів щодо списання Україні 3 млрд доларів боргів. «29 жовтня ми пропонуємо Росії ще раз прийняти для себе рішення, чи вони хочуть отримувати ті умови, які ми запропонували всім кредиторам, чи вони вважають, що вони унікальні. Якщо вони вважають, що унікальні - ми готові до судового розгляду справи з Російською Федерацією», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на брифінгу в Будинку Уряду в четвер, 15 жовтня.

«Якщо вони вважають, що вони нормальні, тоді ми їм пропонуємо 29 жовтня поточного року прийняти ті самі умови, які прийняли всі українські кредитори - це часткове списання та реструктуризація боргів. Інших умов Росія не отримає», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду нагадав, що Україна ініціювала низку судових спорів з Росією. Дві базові справи, за його словами, - в Європейському суді з прав людини – «стосуються як російської анексії Криму, так і російської інтервенції до Донецька і Луганська».

Він зазначив, що в  першому позові до ЄСПЛ йдеться про збитки на загальну суму понад 1 трильйон грн: «Але у зв’язку з тим, що російська агресія продовжується, фінальна цифра збитків, яку ми будемо вимагати від Російської Федерації, з'явиться вже на стадії розгляду справи в Європейському суді з прав людини».

«Дата щодо прийняття пояснень Російської Федерації по цим судовим спорам визначена судом на 1 січня наступного року. Ми закликаємо Росію не зволікати і не звертатися до суду, як вони вже це робили, з проханням щодо перенесення строків розгляду цієї справи», - підкреслив він.

Окрім того, триває низка комерційних і арбітражних спорів проти Російської Федерації: «Зараз подають позови проти РФ і державні компанії, які зазнали збитків, втративши майно від російської агресії в Криму, Донецьку і Луганську».

Арсеній Яценюк підкреслив, що українська сторона подала два позови проти російського «Газпрому» - «як по контракту купівлі-продажу природного газу, так і по контракту щодо транзиту».

«Тому ми готові в тому числі й до юридичної війни з Російською Федерацією», - заявив Глава Уряду.

«У них є шанс і можливість прийняти пропозиції (щодо списання та реструктуризації українського боргу), і таким чином стати чистиною клубу кредиторів, які прийняли українські пропозиції, і поступово отримати повернення свого боргу на тих умовах, на яких всі інші. У тому числі на тих, за якими кредитори погодилися на списання боргу», - додав Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua