Арсеній Яценюк: Боєздатність української армії, допомога Україні у війні з Росією - це допомога в тому числі ЄС і країнам-членам НАТО
п’ятниця, 4 грудня 2015, 22:05

«Боєздатність української армії, допомога Україні в цій війні, яку розв’язала Росія, - це допомога в тому числі Європейському Союзу і країнам-членам НАТО, щоб російські танки не доїхали до них. Тому нам потрібна оборонювальна зброя, нам потрібні нові технології. І наші військовики, які мають неймовірний потенціал, повинні користуватися новою модерновою зброєю і новими модерновими системами як комунікації, так і розвідки, так і всіма можливими військовими елементами, які є в розвинутих держав», - підкереслив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 4 грудня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що зараз уже понад 60% українців «усвідомлюють, що єдина система забезпечення безпеки для України – це членство України в НАТО»: «Це стаття 5 Вашингтонського договору - напад на одну з країн означає напад на Альянс».

«У цьому питанні є політичні аспекти, зовнішньополітичні. Дехто ще думає про те, що можна проводити мирні переговори з Російською Федерацією. Переговори можна і треба проводити. Але переговори треба проводити виключно з сильної позиції - як військової, так і фінансової і дипломатичної».

«Україна повинна зараз повністю розпочати план адаптації українських Збройних Сил до всіх стандартів НАТО. Якщо ми не можемо зараз стати юридично членами НАТО, то ми в стані стати фактично членами НАТО», - наголосив Арсеній Яценюк.

Спільні навчання, які Україна проводить з країнами-членами НАТО, зокрема «Сі Бріз» Глава Уряду назвав шляхом комунікації: «Це шлях того, що українські військові розмовляють англійською, інформаційні канали між українськими Збройними Силами і ЗС США і будь-якими іншими збройними силами країн-членів НАТО повністю скомутовані».

«Переконаний, що Глава держави це має одним з ключових пріоритетів», - додав Арсеній Яценюк.

Він наголосив на необхідності прискорювати, фінансувати програми реформування Збройних Сил: «Тут також потрібна допомога наших американських партнерів. І те, що вони виділили 300 мільйонів доларів на наступний рік, - це позитивний сигнал».

Арсеній Яценюк також зупинився на питанні можливості надання Україні оборонювальної зброї: «Я відверто піднімав питання, що ми зараз не просимо наступальної зброї. Нам потрібна оборонювальна зброя»: «Путін за останніх десять років витратив десятки мільярдів доларів на модернізацію своєї зброї. Якщо хтось із західних наших партнерів думає, що Путін воює тільки з Україною, - Путін воює з цивілізованим вільним світом. А Україна стала форпостом цієї війни».

Відповідаючи на запитання журналіста щодо вчорашнього відвідання  атомного авіаносця США «Гаррі Трумен», Арсеній Яценюк зазначив: «Це взірцева військова машина, яка вселяє впевненість у тому, що ці люди знають, що роблять, ці люди вміють воювати».

«Це те, що зараз з'явилося в Україні», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що спілкувався з багатьма інструкторами зі США, які тренували бійців Національної гвардії і почали тренувати Збройні Сили України: «Вони приїжджали сюди з одним враженням, а від'їжджали з зовсім іншим. Тому що вони спілкуються з нашими молодими хлопцями - хтось був у зоні АТО, хтось воював, хтось тільки поїде воювати – і кажуть, що в нас неймовірний потенціал. «Ваш потенціал зараз – це не танки, ракети, літаки, які треба купувати і модернізувати. Основне – це ваші люди». 

«Тому їхня логістика, їхня система і наші люди здатні зробити Україну тією державою, яка стане членом НАТО», - наголосив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua