Арсеній Яценюк: Через десять років Україна буде в стані експортувати природний газ (відео)
п’ятниця, 11 грудня 2015, 11:53

«Наша мета – протягом десяти років взагалі позбавитись імпортного природного газу, збільшити власний видобуток і стати повністю енергетично незалежною країною», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк  у парламенті під час звіту Уряду України за рік роботи у п’ятницю, 11 грудня.

Глава Уряду нагадав, що був ухвалений закон про ринок природного газу, який відповідає європейським стандартам і передбачає демонополізацію ринку, розкриття ринку, повну відповідність третьому енергетичному пакету, запровадження чесного і прозорого тарифоутворення».

Завдяки проведеній реформі енергетичного сектора «Росія перестала бути газовим диктатором по відношенню до України»: «Ми позбулися російської газової наркотичної залежності».

У 2014 році, нагадав Арсеній Яценюк, разом із європейськими партнерами Україна  запустила реверсний потік газу з ЄС: «Ми вигнали всіх посередників з Національної акціонерної компанії «Нафтогаз», ми не маємо жодних угод, де присутні сумнозвісні українські олігархи, а маємо виключно прямі угоди з прозорими європейськими постачальниками».

«Нам вдалося як зменшити ціну, так і диверсифікувати джерела постачання природного газу», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що раніше вартість газу для України становила 500 доларів США за тисячу кубометрів. Сьогодні ціна газу - 250 доларів: «А в першому кварталі наступного року завдяки тому, що ми маємо прямі контракти з європейцями і подали в суд на російський «Газпром», ціна буде ще нижча, ніж в поточному кварталі».

Окрім того, подальше падіння цін на нафту також буде позитивно впливати на українську економіку і на ціну природного газу, який придбавається Україною у краї-членів Європейського Союзу.

Щодо питання закупівлі газу в російського «Газпрому», Арсеній Яценюк підкреслив: «Конкуренція є конкуренція. Зараз нам вигідніше купувати газ в наших європейських партнерів. Нехай «Газпром» продемонструє, що вони більш конкурентні. Але наша мета – протягом десяти років взагалі позбавитись імпортного природного газу, збільшити власний видобуток і стати повністю енергетично незалежною країною».

«Через десять років Україна в стані буде експортувати природний газ», - наголосив він.

«Нова енергетична політика і нові ренти, які ми просимо парламент підтримати, дадуть можливість збільшити видобуток власного газу», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також підкреслив, що в 2014 році загальний обсяг дефіциту «Нафтогазу України», який покривався з Державного бюджету, становив 10 мільярдів доларів: «У цьому році ми скоротили дефіцит в 10 разів – до 1 мільярда. В наступному році ми не будемо дотувати НАК «Нафтогаз України» з бюджету. І це означає, що кошти платників податків, які раніше розграбовувалися газовими олігархами, будуть іти на соціальні виплати, освіту і розвиток української економіки».

Внаслідок урядової енергетичної реформи, підкреслив він, загальний обсяг споживання газу зменшився на 25%: «В середньому ми споживаємо природного газу на 50 мільйонів кубічних метрів менше, ніж в минулому році».

«Це означає, що кожен день ми платимо за природний газ на 11,3 мільйона доларів менше. А це означає, що завдяки нашій енергетичній політиці ми скоротили витрати українських домогосподарств, зменшили обсяги платежів, в тому числі і російському «Газпрому», за опалювальний період на суму майже 2 мільярда доларів США. Ми зберегли 2 мільярда в українській економіці», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Завдяки запровадженій Урядом програмі субсидій, підкреслив Глава Уряду, уже 5 мільйонів домогосподарств отримали субсидії – близько 15 мільйонів громадян: «Якщо дохід домогосподарства в середньому перевищує 10% від загального місячного доходу, держава це компенсовує».

«Той, хто потребує допомоги від держави в частині компенсації від росту цін і тарифів в енергетичному секторі, їх отримав. А той, хто має хату тисячу квадратних метрів і гріє басейн дорогим газом, - повинен платити зі своєї кишені. Ми цього добилися», - наголосив лідер "Народного фронту".

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua