Арсеній Яценюк: Для залучення інвестора потрібні податкова реформа, дерегуляція і радикальна реформа правової системи (відео)
п’ятниця, 4 грудня 2015, 21:27

«Податкова реформа, дерегуляція, зменшення функцій держави, інвестиційні конференції і реальна радикальна реформа правової системи – це те, що дасть можливість залучити інвестора», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 4 грудня.

Відповідаючи на запитання щодо кроків, необхідних для залучення іноземного інвестора, Арсеній Яценюк нагадав, що відбулися зміни в Державній фіскальній службі: «Скорочення у податковій службі на 30%, і відповідно - підняття заробітної платні».

У новому Податковому кодексі, підкреслив він, передбачається низка новацій, зокрема щодо прозорого відшкодування податку на додану вартість: «Раніше від 3 до 5 мільярдів розходилося по кишеням через неймовірні схеми, які прикривалися міліцією, прокуратурою, судами. Зараз ми ввели нову систему адміністрування ПДВ, і сьогодні вранці – плюс 3 мільярда гривень по збору ПДВ. Тобто, вже фіктивного ПДВ немає. Тому я поставив завдання Міністерству фінансів і ДФС максимально розрахуватися до кінця поточного року по відшкодуванню ПДВ».

«У Податковому кодексі буде запроваджена нова модель відшкодування ПДВ. Всі заявки електронно реєструються і всім в електронному форматі йде відшкодування», - повідомив Глава Уряду.

Серед інших кроків – можливість управління західних компаній на низці українських митниць: «Ми провели два місяці перемовин з нашими західними партнерами, сформували умови тендеру. І виставляємо на тендер можливість для західних компаній взяти в управління декілька українських митниць як пілотний проект».

Для залучення інвестора, за словами Глави Уряду, важлива дерегуляція: «Чим більше чиновників, тим більше корупції і тим менше можливості для іноземного інвестора сюди прийти».

«Ми вдвічі протягом останніх 20 місяців скоротили кількість різного роду контролюючих органів. Позабирали ліцензії, скасували сертифікати, спростили порядок реєстрації. Нарешті за 20 років ми спромоглись ввести реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності за 24 години. Не за 24 місяці, а за 24 години», - наголосив він.

Уряд також провів низку інвестиційних конференцій – у Вашингтоні та Берліні: «Далі буде Брюссель, Лондон, Китай. Ми їздимо і презентуємо Україну».

Важливим Арсеній Яценюк назвав проведення радикальної реформи судової системи: «Багато інвесторів чудово усвідомлюють, що в Україні є корумпована суддівська система. (Необхідне.Ред.) проведення радикальної судової реформи – це заміна всіх 9 тисяч українських суддів. Чинні судді можуть взяти участь в цьому конкурсі. Але система повинна отримати нових людей і нову якість».

Основний елемент, який турбує інвесторів, підкреслив Арсеній Яценюк, – це безпека активів через російську військову агресію.

«Для інвестора важливі чіткі критерії, якими є оцінка реформ Міжнародним валютним фондом і Великою сімкою. Дуже складно заробляється авторитет, али ми зараз в світі заробили авторитет країни, яка вперше за 20 років сказала і зробила. Те, що ми пообіцяли в реформі фінансів, соціального сектору, пенсійного забезпечення, енергетичного ринку, газу – ми все зробили», - підкреслив він. 

«Тому треба спокійно позбавитися емоцій, зібратися з силами, і - вперед, для проведення реформ і залучення інвестицій», - додав Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua