Арсеній Яценюк і Арсен Аваков дали старт набору в кіберполіцію (відео)
четвер, 15 жовтня 2015, 16:28

Завдання нової кіберполіції – це, зокрема, захист громадян від отримання злочинцями їх персональної інформації, боротьба з терористичними кіберзлочинами, захист інтелектуальних прав власності. Про це в четвер, 15 жовтня, сказав Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту»  Арсеній Яценюк під час відкриття новоствореного Департаменту кіберполіції.

Глава Уряду зазначив, що за останнє десятиліття світ кардинально змінився: «З'явився новий тип війни – це війна в кіберпросторі».

Цей тип війни має відношення, в тому числі, до кожного громадянина, сказав він:» Кіберзлочинці «зламують» екаунти, отримують доступ до даних  і можуть знімати кошти з банківських рахунків, змінювати бази даних і відомості про будь-яку фізичну чи юридичну особу. Кіберзлочинці можуть отримати будь-які персональні дані чи то фізичної, чи то юридичної особи».

«Проблема, яку зараз ми вирішуємо разом із Міністром і разом з новою кіберполіцією, турбує не тільки Україну, а турбує весь цивілізований світ», - підкреслив він.

Одним із аспектів роботи кіберполіції є боротьба з тероризмом, адже існують терористичні кіберзлочини, які здійснюються терористичними організаціями, щоб отримати доступ до баз даних органів державної влади, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки. Така проблема, нагадав він, нещодавно виникла в Сполучених Штатах Америки – «країні, яка має найсильнішу армію» - коли бази даних Пентагону і державних службовців США були зламані кіберзлочинцями.

«Це глобальна проблема. І на цей глобальний виклик Україна повинна реагувати. Ми повинні створювати свою поліцію, яка захистить громадян країни від можливості тримання злочинцями їх персональних даних, яка захистить органи державної влади, органи безпеки від того, що чи то терористичні організації, чи то країни, які воюють з Україною мілітарно, в першу чергу Російська Федерація, можуть добратися до наших баз даних і отримати відповідну інформацію», - підкреслив Глава Уряду.

Окрім того, одним із головних елементів роботи кіберполіції, за словами Арсенія Яценюка, має стати захист інтелектуальних прав власності.

Він підкреслив, що в  Україні одні з кращих ІТ-фахівців у світі: «Прикро, що запит на українських ІТ-фахівців всередині України не такий високий, як повинен бути».

«Саме тому Міністерство внутрішніх справ отримало право самостійно визначати рівень заробітної платні для кіберагентів, які будуть безпосередньо працювати в мережах і які будуть захищати громадян країни, мир і безпеку в кіберпросторі».

«Сподіваюся, що наша кіберполіція буде найкращою на теренах Європи, тому що ми маємо дуже розумних фахівців», - додав він. 

Арсеній Яценюк підкреслив, що розбудова нової української кіберполіції має відбуватися спільно з західними партнерами, які мають відповідний досвід.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua