Арсеній Яценюк: Іде умисне зволікання з конфіскацією 1,5 мільярда доларів колишнього режиму (відео)
середа, 24 лютого 2016, 14:54

«Іде умисне зволікання з конфіскацією 1,5 мільярда доларів колишнього режиму. Це обов’язок органів прокуратури, антикорупційних органів, всієї української влади і судової системи -  конфіскувати їх і відправити до Lержавного бюджету», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 24 лютого.

Він нагадав, що минулого року на засіданні Уряду продемонстрував засобам масової інформації і членам Кабінету Міністрів України схему, «як колишній режим вимивав кошти  бюджету, відправляв ці гроші на офшорні фірми, які контролював»: «Далі ці офшорні фірми купували за вкрадені гроші державні цінні папери української держави, розміщували ці цінні папери в Ощадному банку і ще й отримували з Державного бюджету проценти».

У минулому році, нагадав Глава Уряду,  Держфінмоніторинг арештував 1,5 мільярда доларів, які зараз знаходяться в Ощадному банку: «У схемі залучені близько 80 офшорних компаній, які контролюються колишнім режимом».

Арсеній Яценюк підкреслив, що «були непоодинокі спроби через судові рішення зняти арешт для того, щоби назад вкрасти 1,5 мільярда доларів».

«Це обов’язок органів прокуратури, антикорупційних органів, всієї української влади і судової системи, -  конфіскувати їх і відправити до державного бюджету. Їх не треба шукати, ми їх вже знайшли. Не треба бігати по всьому світу - вони арештовані і знаходяться в Україні. За цілий рік я тільки отримую пачки листів про те, що в цьому питанні розбираються», - наголосив Глава Уряду.

Він підкреслив, що «іде умисне зволікання з процедурою конфіскації цих грошей»: «Думають: «ситуація не дуже стабільна, ці вимагають конфіскації, прийдуть інші, - з іншими домовимося». І пропаде 1,5 мільярда, розтягнуть через домовленості і через змову».

Прем'єр-міністр вкотре наголосив на необхідності завершити судове розслідування і провести процедуру спеціальної конфіскації 1,5 мільярда доларів активів колишнього режиму.

Частина з цих коштів вже передбачена  в Державному бюджеті на фінансування Збройних Сил,частину Уряд може відправити на широкі соціальні програми допомоги громадянам.

«Якщо необхідне ухвалення якогось законодавства, - нехай нам скажуть. Фракція «Народного фронту», як завжди, віддасть всі голоси для того, щоб таке законодавство було прийнято», - підкреслив він.

Під час виступу на засіданні Уряду Міністр юстиції України Павло Петренко  запропонував винести на розгляд Кабінету Міністрів проект постанови про створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Він звернувся до Парламенту України подати своїх кандидатів у конкурсну комісію для обрання керівника агенства.

Арсеній Яценюк підкреслив, що створення агентства з пошуку корупційних активів є вкрай необхідним: «Це реальний механізм доступу до іноземних баз даних і не очікування роками відповіді на запити по правову допомогу, а швидка і оперативна робота по пошуку активів, пошуку реальних власників і арешт і конфіскації таких активів».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua