Арсеній Яценюк: Іде жорстка боротьба за вплив на державні активи. Позиція Уряду незмінна - керівників держкомпаній змінюємо, приватизацію будемо проводити прозоро
середа, 6 квітня 2016, 15:44

Прем'єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк наголосив, що Парламент повинен ухвалити законодавство про прозору приватизацію: «Цього потребує сьогодні українська економіка і українські громадяни - інвестицій, нових робочих місць, реальної боротьби з корупцією в державному секторі та позбавлення державного сектору будь-яких політичних впливів. Щоб не розмінювалися потім при голосуваннях і не торгували об'єктами державної власності», - підкреслив Глава Уряду на засіданні Кабміну в середу, 6 квітня.

«Ми залишаємо стратегічні об'єкти в державній власності. Мова про їх приватизацію не йде. Все інше ми пропонуємо продати на прозорому аукціоні», - наголосив Арсеній Яценюк.

Керівники підприємств, які залишаються в державній власності, обиратимуться на прозорих конкурсах.  Шість керівників держкомпаній уже призначені через конкурс. Як повідомила заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України Юлія Ковалів, тривають співбесіди на посади ще шести керівників підприємств і призначення очікуються протягом двох тижнів.

Арсеній Яценюк наголосив, що Парламент уже півтора року не підтримує рішення щодо проведення прозорої приватизації. Він нагадав, що законодавство про приватизацію 12 разів було винесено до парламентської зали, «і тільки фактично під тиском було проголосовано один із законів»: «Чому не приймається законодавство про приватизацію? Тому що компанія, яка залишається в державній власності, в управлінні відповідних центральних органів виконавчої влади і під впливом політичних сил, залишається джерелом доходів не Державного бюджету, а політичних кланів і політичної корупції».

Глава Уряду наголосив, що зараз тривають спроби вкотре зупинити приватизацію Одеського припортового заводу, «тому що далі хочуть там «сидіти» або приватизувати за копійки.

«Спротив, який зараз іде проти рішень Кабінету Міністрів про призначення на конкурсах нових директорів, незалежних спостережних рад, проведення прозорої і публічної звітності, аудиторської перевірки всіх компаній є свідченням того, що політичної волі в Парламенту побороти корупцію в державному секторі немає. Але в Уряду є ця політична воля».

Арсеній Яценюк підкреслив, що НАК «Нафтогаз» є зараз «найбільш прозорою енергетичною компанією в країні без газових олігархів»: «Основні державні компанії, які отримали збиток в 2014 році близько 7,5 мільярда гривень, в минулому році показали прибутки 2,5 мільярда -  покращили фінансовий результат на 10 мільярдів гривень».

«Йде жорстка боротьба за вплив на державні активи. Позиція Уряду є незмінною: керівників держкомпаній ми міняємо, приватизацію будемо проводити прозоро», - наголосив Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua