Арсеній Яценюк: Коронавірус прорвав фронт. Влада має працювати як єдиний воєнний кабінет
середа, 7 жовтня 2020, 10:28

«Ситуація з ковід близька до катастрофічної. Влада має працювати як єдиний воєнний кабінет, а не клуб розваг та інтересів. На кожну зміну ситуації треба реагувати в режимі реального часу, гнучко та оперативно», - написав у Facebook прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що у влади нині два фронти: «Перший: фронт боротьби за життя держави – війна Росії проти України. Другий: фронт боротьби за життя кожного українця - пандемія коронавірусу».

«Вже давно коронавірус прорвав фронт. Ця війна триває на вулицях наших міст і може увійти до кожного дому. Зростаючі цифри захворюваності й смертності вражають. Ситуація виходить з-під контролю, який, здавалося, міг її опанувати», - написав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що вважає ситуацію близькою до катастрофічної: «Погляньмо на офіційну статистику, помножмо її на щоденну кількість контактів кожного, погляньмо на публічну інформацію лікарів».

У таких обставинах, переконаний лідер НФ, «головнокомандувачем антикоронавірусним фронтом» повинен бути виключно Прем’єр-міністр: «У його підпорядкуванні – урядові структури, органи виконавчої влади та всіх місцевих адміністрацій».

«Іншого завдання, окрім боротьби з коронавірусом, зараз у цих структур бути не може. Піарні наради з реформ, піар на встановленні дитячих майданчиків з розрахунку на місцеві вибори – це злочинна недбалість. Це не допоможе отримати результат. Ці вибори стануть референдумом на спроможність влади зберегти життя людей. Не більше і не менше», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Верховний головнокомандувач обох фронтів – Президент. Він повинен взяти на себе ключову політичну функцію – зібрати за столом усі політичні сили і домогтися від них єдиної державної позиції», - підкреслив він.

Усі політики, наголосив Арсеній Яценюк, повинні звернутися до своїх виборців з закликом: «вірус є, він жахливий, носіть маски, зберігайте соціальну дистанцію, мийте та дезинфікуйте руки».

«Забороняються масові заходи, а мери, місцеві депутати і кандидати на місцевих виборах проголошують єдину позицію щодо карантинних заходів. Наслідком цього є масована публічна кампанія на всіх телеканалах та в усіх ЗМІ», - написав він.

За Президентом, наголосив екс-прем’єр-міністр, не виконавча, а лідерська та контролююча функція.

Стосовно виборів, підкреслив Арсеній Яценюк, ЦВК має ухвалити рішення про видачу виборчого бюлетеня лише за наявності маски: «Бюджет вже виділяє кошти на безкоштовні маски та дезінфектори на виборчих дільницях. Спостерігачі і члени виборчих комісій разом із Національною поліцією забезпечують жорстке дотримання карантинних обмежень».

Щодо питання фінансів, він наголосив: «Уряд припиняє безглузде витрачання коштів з антикоронавірусного фонду на будівництво доріг. З такими темпами зростання захворюваності цими дорогами будуть возити хіба труни. Гроші йдуть виключно на захисні костюми для лікарів, доплати медикам, на тест-системи, на збільшення і пришвидшення загального тестування (а не як наразі – до 5-8 днів очікування), на медичні препарати (наприклад, Ремдесевір, який використовується у світі, але в Україні його немає, хоча це ключовий препарат для важких випадків), на облаштування COVID-відділень (як, наприклад, в Ізраїлі відкрили найбільший шпиталь на базі підземного паркінгу), а також на ПРИДБАННЯ ВАКЦИН (не російських!) і кампанію з їх популяризації».

У рамках співпраці з ЄС, на переконання Арсенія Яценюка, має бути запроваджена щотижнева інтернет-конференція з ключовими фахівцями з ЄС щодо боротьби з вірусом: «Також - запити до ЄС та НАТО про надання предметного переліку необхідних препаратів та обладнання. Не забуваймо також про Китай». 

«Температура економіки – субфебрильна, імунна система дуже слабка, системні захворювання загострюються. Без препарату МВФ разом з коктейлем СБ, ЄС та ЄБРР, який потребує подальших реальних змін і ефективних дій, потрапимо на апарат ШВЛ. Все до того йде», - наголосив лідер НФ.

Він підкреслив, шо вся влада повинна щоденно приймати рішення: «Жорстка дисципліна, відповідальність всіх, ефективність і продуманість рішень, використання всього наявного арсеналу дасть шанс перемогти на цьому фронті».

«Неприпустима капітуляція на обох фронтах», - написав Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua