Арсеній Яценюк: Курс українських Збройних Сил на стандарти НАТО був забезпечений відповідними реформами і фінансуванням
вівторок, 16 лютого 2016, 17:24

«Завдання Уряду і країни полягає в тому, щоби Збройні Сили України фактично стали членами НАТО. Це означає, що всі стандарти, які запроваджені в українських Збройних Силах, повинні відповідати стандартам Північноатлантичного альянсу», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у вівторок, 16 лютого, у Парламенті під час звіту Уряду про роботу за рік.

Глава Уряду також наголосив на питанні національної безпеки і оборони: «Ми з нуля почали формувати українське військо, і тому необхідно було проводити реформу системи національної безпеки і оборони, і в першу чергу - боротися на східному фронті проти російської військової агресії».

Арсеній Яценюк нагадав, що Урядом разом із парламентською коаліцією була оголошена нова безпекова політика: «Парламентом було прийнято рішення про відмову від так званого позаблокового статусу, який був не що інше, як хабар Російській Федерації, щоб Україна відмовилася від своєї перспективи стати членом НАТО».

«Наш курс, курс українських Збройних Сил - на повноцінне членство в Альянсі - був забезпечений відповідними реформами і відповідним фінансуванням», - підкреслив він.

Якщо в минулому році загальний обсяг фінансування потреб нацбезпеки та оборони становив практично 96 мільярдів гривень, то на поточний рік Уряд збільшив його до 113 мільярдів.

Глава Уряду повідомив, що для українського війська закуплено 100 тисяч нових шоломів і бронежителів, 34 тисячі нових зразків озброєнь: «На озброєння українських Збройних Сил прийнята низка нового модернізованого українського і імпортного озброєння».

«Проводиться широка реформа українських Збройних Сил, починаючи з логістики забезпечення української армії і закінчуючи фінансуванням ЗСУ», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що в минулому році Уряд пішов по шляху підвищення соціальних стандартів і заробітних плат для українських військовослужбовців, які несуть службу в зоні АТО. А в поточному році вдалося знайти кошти на те, щоб подвоїти розмір грошового забезпечення для українських Збройних Сил.

«У рамках реформи в українській армії вона одна з перших перейшла на електронні закупівлі. І в минулому році завдяки цьому вже було зекономлено близько 200 мільйонів гривень на тому, що торги щодо придбання майна і матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил країни були проведені в прозорому режимі», - наголосив Глава Уряду.

«Уряд виконує і свою соціальну функцію щодо українських військовослужбовців, які служили в зоні АТО і демобілізувалися, - підкреслив Арсеній Яценюк, - вже сьогодні близько 160 тисяч українських військовослужбовців отримали статус учасника антитерористичної операції».

«Разом з нашими партнерами по НАТО ми створили шість трастових фондів, які проводять реформи в кожному окремому секторі національної безпеки і оборони - починаючи з тренування і обмундирування українських військовослужбовців і закінчуючи новою модерновою логістикою», - наголосив він.

У рамках безпекової політики Урядом була розпочата програма «Європейський вал»: «Нарешті Україна почала будувати кордон з Російською Федерацією. Загалом було побудовано більше 200 кілометрів протитанкових ровів, більше 70 кілометрів огорож, 32 вежі. Встановлено декілька пунктів електричного контролю за державним кордоном».

«Поки що ми виконали тільки близько 20% тих робіт, які необхідно зробити на державному кордоні. Загальний обсяг, який необхідно збудувати, - це 2 тисячі кілометрів, 400 кілометрів з яких ми сьогодні не контролюємо в силу російської агресії», - сказав він.

У рамках безпекової політики Україна зайняла дуже активну позицію щодо притягнення Російської Федерації до міжнародно-правової відповідальності за незаконну анексію Криму, за російське вторгнення на територію Донецька і Луганська і незаконну окупацію частини території України, - підкреслив Глава Уряду України.

Він нагадав, що до Європейського суду з прав людини подана низка позовів проти Російської Федерації: «Також український Уряд працює над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності в Міжнародному суді Організації Об'єднаних Націй за порушення міжнародної конвенції про боротьбу з тероризмом».

Арсеній Яценюк наголосив, що українською державою отримана широка підтримка міжнародної спільноти щодо запровадження санкцій проти держави-агресора: «Сполучені Штати Америки, Європейський Союз, країни Великої сімки запровадили проти Росії фінансові й економічні персональні і секторальні санкції».

Урядом було запропоновано Парламенту ухвалити закон про санкції, нагадав він: «Уперше за історію країни в нас з'явився міжнародно-правовий механізм притягнення будь-якої держави, яка є державою-агресором, а сьогодні - Російська Федерація, до відповідальності і накладення відповідних санкцій».

Він нагадав, що рішенням Ради безпеки і оборони України були запроваджені так само персональні і секторальні санкції по відношенню до російських компаній і до російських громадян. У тому числі, нагадав Глава Уряду, Україна заборонила російським авіакомпаніям користуватися українським авіаційним простором.

У рамках нашої нової безпекової політики також була запроваджена нова інформаційна політика. Глава Уряду висловив вдячність Парламенту за ухвалення закону України про іномовлення: «Українська інформаційна політика зараз бореться з російською пропагандою, яка є фактично геббельсівською пропагандою в російській інтерпретації».

 

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua