Арсеній Яценюк: Лукашенко - вже маріонетка. У Білорусі - ще одна геополітична гра Путіна (відео)
п’ятниця, 18 вересня 2020, 23:23

«Українська держава повинна зараз зайняти дуже чітку позицію щодо Білорусі. Справа не в Лукашенку. Це ще одна геополітична гра Володимира Путіна. А він є найбільшою загрозою для України і української державності. Лукашенко вже – маріонетка», - наголосив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна».

Він підкреслив, що нинішні взаємини Лукашенка і Путіна - це калька відносин між Путіним і Януковичем, «які призвели до того, що Януковича Путін забрав у Ростов, а потім ввів війська на територію України і почав агресію проти України».

Путін, зазначив Арсеній Яценюк, дає кредит Лукашенкові 1,5 мільярда доларів, «коли Лукашенко вже по факту для нього напівлегітимний, а для світу – нелегітимний президент»: «Путін дав Януковичу 3 мільярди доларів, знаючи, що Янукович вже хитається».

Арсеній Яценюк підкреслив, що раніше Лукашенко «імітував те, що він самостійний лідер, а Путін – це не більше, ніж тимчасовий партнер». Проте зараз Лукашенко каже, що «захищатиме союзну державу»: «А як він може захищати? Виключно через те, що Росія в рамках союзної угоди відправить російські війська на територію Білорусі. Це пряма загроза національній безпеці української держави».

«Ми повинні разом з Європейським Союзом і США зайняти позицію і розмежувати. Білоруський народ – це для нас дружній народ. Лукашенко – є диктатором і авторитарним лідером. І та людина, яка сфальшувала вибори, яка хоче вкрасти перемогу, яка лягла повністю під Москву і фактично погрожує сьогодні Україні».

Тому українська держава повинна зараз зайняти дуже чітку позицію, наголосив лідер «Народного фронту»: «Нові вибори в Білорусі, недопущення втручання Росії у внутрішні справи Білорусі, санкції проти всього режиму, який сфальшував вибори, і жорсткий сигнал Росії, не просто сигнал, а попередження РФ не втручатися у внутрішньобілоруські справи і не розігрівати знову конфлікт у Східній Європі, як вони розігріли, захопивши частину території України – Донецьк, Луганськ і Крим».

Він зазначив, що є прибічником жорсткої позиції щодо Білорусі, адже небезпеку для України створює саме режим Путіна: «Я там бачу не Лукашенка, не Лукашенко гравець. Я там бачу Путіна. От хто основний ляльковод. І він сьогодні Лукашенком в тому числі створює загрозу небезпеки для України. Він сьогодні Лукашенком грає проти України, проти Литви, Польщі, проти балтійських країн та Європи». 

Арсеній Яценюк нагадав, що на території Білорусі розміщені російські військові бази: «Більш того, Путін знає, який чином провокувати конфлікти. Якщо він захоче конфлікт, він скаже: «це не ми, це білоруські війська, ми до цього жодного стосунку». Тільки керувати всіма білоруськими військами і спецслужбами буде Головне розвідувальне управління Генерального штабу Росії, ФСБ і вся інша вертикаль по тій же схемі, як вони це сьогодні роблять в Донецьку, Луганську і як це зробили в Криму».

«Справа не в Лукашенку. Це ще одна геополітична гра Володимира Путіна. А він є найбільшою загрозою для України і української державності. Лукашенко вже – маріонетка», - наголосив Арсеній Яценюк.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua