Арсеній Яценюк: Мінекономіки і Торговий представник України розпочали процеси щодо розгляду торговельних суперечок з Росією у СОТ (відео)
середа, 20 січня 2016, 13:51

«Ми напрацювали меню, яке дасть можливість і Україні, і Європейському Союзу, з одного боку, збільшити двосторонню економічну співпрацю і торговельний оборот, а з іншого -  дасть можливість Україні додатково отримати ринки, які би скомпенсували суттєві втрати через російську економічну агресію. Ми сподіваємось на підтримку наших європейських партнерів», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 20 січня.

Глава Уряду зазначив, що українська сторона вже провела низку технічних консультацій з цього питання із європейськими партнерами.

Арсеній Яценюк наголосив, що Російська Федерація «порушувала, порушує і буде порушувати всі міжнародні договори, починаючи з великого договору з Україною і закінчуючи всіма економічними угодами, які були підписані як в багатосторонньому, так і двосторонньому форматі». Він наголосив, що Україна позивається проти Росії в судах за незаконну анексію Криму, за військову агресію «і за порушення базових правил і принципів економічного співіснування».

Він підкреслив, що Міністерство економіки і Торговий представник України отримали відповідне доручення і розпочали процеси щодо розгляду торговельних суперечок в Світовій організації торгівлі: «Щиро сподіваюся, що наші європейські партнери, з якими у нас підписана Угода про зону вільної торгівлі, так само разом спільно з Україною будуть боротися за економічні інтереси України і Європейського Союзу проти неадекватної російської економічної агресії».

Арсеній Яценюк наголосив, що Росія «порушила один із базових принципів світової глобальної торгівлі»: «Фактично вони зупинили нам транзит».

Потяг маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан, підкреслив Глава Уряду, - це перший етап до того, «щоб обійти Росію і сформувати альтернативні шляхи постачання українських товарів»: «На першому етапі це дорожче, ніж постачання по класичному шляху, який був раніше. Але у тому випадку, якщо ми завантажимо цей потяг і далі будемо підвищувати обсяги перевезень, ми отримаємо ту саму собівартість перевезення, яку ми мали до введення транзитного ембарго Російською Федерацією».

Він також підкреслив, що Уряд України вдячний білоруським партнерам «за те, що нам вдається транзитувати українські товари через територію Білорусі».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua