Арсеній Яценюк: Місцеві вибори показали, що народ України не довіряє жодній загальнонаціональній партії (відео)
неділя, 25 жовтня 2020, 21:42

“Найбільша небезпека сьогодні для України – щоб децентралізація не була замінена на феодалізацію. Щоб місцеве самоврядування не було замінене місцевим самоуправством”, - підкреслив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк в ефірі програми “Ніч виборів із Савіком Шустером” на каналі “Україна 24” 25 жовтня.

Однією з основних проблем місцевих виборів Арсеній Яценюк назвав суттєво нижчу явку через пандемію: “Це впливає на легітимність органів місцевої влади”.

“Парадокс цих місцевих виборів - що в результаті них немає жодної загальнонаціональної партії, яка виграла вибори. Партія влади не виграла вибори. Опозиція з правого флангу не виграла вибори. Опозиція з лівого флангу не виграла вибори”, - підкреслив він.

“Тобто, результат місцевих виборів показав, що народ України не довіряє жодній загальнонаціональній партії. І це дуже тривожний сигнал”, - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що найбільша небезпека сьогодні для України – щоб децентралізація не була замінена на феодалізацію: “Щоб місцеве самоврядування не було замінене місцевим самоуправством. І якщо буде слаба центральна влада, - а вона сьогодні далека від того, щоб назвати її сильною, - це буде провокувати відцентрові процеси всередині країни в цілому”.

У найближчій перспективі, підкреслив Арсеній Яценюк, у місцевих радах формуватимуться більшості, прийматимуться рішення про поділ коштів, землі, повноважень. А згодом почнуться питання партійної дисципліни: “Якщо тільки центральна влада буде показувати тенденцію не до зростання, а до падіння рейтингу, частина обласних, районних рад, ОТГ будуть приймати заяви про недовіру уряду, друга частина - про недовіру президенту, інші - про російську мову, ще інші - про новий курс, вже не на Європейський Союз, а на схід. Важливо, щоб ці місцеві вибори не створили загрозу для української державності”.

Він також назвав опитування, яке проводилося паралельно з голосуванням, “фікцією, абсурдом і дешевою політичною технологією”: “Вони тільки втягнули президента в якусь склоку. Це опитування не потребує обговорення по одній простій причині – воно не має жодних юридичних наслідків. Дискусія може бути тільки в одній площині – хто платив за це опитування і чи все щодо фінансування цього опитування відповідає законодавству”.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua