Арсеній Яценюк: Моя категорична позиція – це відсутність політичного чи будь-якого іншого впливу на керівництво держкомпаній (відео)
неділя, 20 березня 2016, 17:17

«Вважаю, що ми повинні призначити всіх 50 керівників найбільших державних компаній саме на прозорому незалежному конкурсі. Моя категорична позиція – це відсутність політичного чи будь-якого іншого впливу на керівництво державних компаній»,  - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у «10 хвилинах» в неділю, 20 березня.

Мета керівника компанії, підкреслив Арсеній Яценюк, – це ефективність роботи підприємства, створення робочих місць, сплата податків та збільшення вартості державних активів».

«Як Прем'єр-міністр вимагаю, щоб державні компанії перестали бути політичними годувальницями різного роду політиків і сил», - підкреслив він.

Для цього Уряд запровадив ринкову систему оплати праці для працівників державних компаній.

Він наголосив, що позиція Уряду і політика Уряду полягає в необхідності повністю змінити систему управління державними компаніями.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів прийняв рішення стосовно початку відкритого і прозорого конкурсу на обрання керівників державних компаній: «Уже шість керівників державних компаній призначені не політиками, а незалежним номінаційним комітетом. Ще 12 керівників державних компаній зараз знаходяться в процесі призначення і проведення відповідного конкурсу».

Глава Уряду підкреслив, що частина державних компаній далі використовує різного роду посередників і «прокладки» в офшорних зонах, «де залишаються сотні тисяч доларів, які повинні бути зараховані до державного бюджету у вигляді податків, які є частиною національного багатства країни і не можуть бути частиною багатства того чи іншого політичного класу, який намагається взяти під контроль державні підприємства».

Арсеній Яценюк нагадав, що дав доручення провести комплексну ревізію всіх найбільших українських державних компаній. Уже зараз завершено перевірку 25 компаній, і матеріали ревізій доповідалися Кабінету Міністрів України.

«За результатами проведених ревізій Кабінет Міністрів передав всі необхідні матеріали до Національного антикорупційного бюро, органів прокуратури та правоохоронних органів з метою порушення відповідних кримінальних проваджень, частина з яких вже порушена і розслідується», - наголосив він.

Зокрема, Урядом передано матеріали щодо зловживань в компанії «Укргідроенерго», «Укрспирт», «Центренерго», Державна продовольча зернова корпорація України, Об'єднана хімічна компанія та низки інших державних компаній, щодо яких виявлені факти зловживань.

Арсеній Яценюк також наголосив, що Уряд зобов'язав усі державні компанії провести прозорий аудит: «Поки що тільки шість компаній підписали відповідні рішення. Саме тому Уряд зобов’язав всіх інших провести незалежний і публічний аудит діяльності своїх компаній».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua