Арсеній Яценюк на КБФ: Відсутність ідеології нинішньої влади призводить до втрати орієнтирів для країни (відео)
п’ятниця, 3 липня 2020, 16:55

«Країна втрачає орієнтири. Адже політична еліта повинна завжди брати на себе відповідальність за прийняття рішень. Не всі будуть аплодувати цим рішенням. Тому що політика – це не аплодисменти. Це відповідальність», - наголосив Голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 3 липня.

«У 2014 році ми чітко знали, куди йдемо. І вели за собою людей. Ми сказали: йдемо в нашу європейську сім’ю. Ми підписали Угоду з Європейським Союзом про асоціацію. Ми відмовилися від Митного союзу, ЄврАзЕС, чи будь-якого союзу, який проповідував Путін. Ми повернулись обличчям до своєї цивілізаційної європейської сім’ї», - наголосив він. 

Іншого шляху, ніж іти до європейської цивілізації, немає, підкреслив він. Проте за останні місяці у суспільній свідомості почали відбуватися зміни – кремлівська пропаганда почала «перепрошивати наш національний код».

Основна причина цього, на переконання Голови КБФ, - у відсутності ідеології в чинної української влади: «За що вони і проти чого? За все хороше і проти всього поганого? Це означає – ні за що. Це означає – тільки утверджувати цю відсутність орієнтирів для великої європейської нації».

Про роздмухування антизахідних настроїв в Україні свідчать і соціологічні опитування. Якщо раніше рівень підтримки Європейського Союзу і НАТО постійно зростав, то сьогодні в кращому випадку він втримується на одному рівні: «Уся ця російська пропагандистська машина фактично знищує бажання українців іти до НАТО і ЄС через щоденну масовану геббельсівську брехню і пропаганду», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Прикро, що 30% українців хочуть до Радянського Союзу. А 28% українців кажуть, що Сталін – це великий керівник. І це на тих територіях, які найбільше потерпали від більшовиків», - сказав він.

«Моя надія в першу чергу – це українська молодь. Це нова Україна з новим молодим українським суспільством. Молоде суспільство не може бути інфіковане цим пострадянським вірусом», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що формування політичної української нації не завершилося: «Сподіваюся, вона сформується. Політична нація, основою якої є українська держава з нашим спільним минулим і нашим спільним майбутнім. Жодна країна світу не монолітна в частині сприйняття історичних процесів. Це нормально, це дискусія. Але основоположні речі не можуть роз’єднувати, а зобов’язані об’єднувати країну».

Учасниками цьоготижневої дискусії КБФ «Розмова про надію» стали Президент Українського Католицького університету Борис Ґудзяк; Міністр освіти України у 2016-19 роках Лілія Гриневич; народний депутат України VII, VIII і IX скликань, колишній Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький; керівниця Українського форуму Королівського Інституту міжнародних відносин «Chatham House» Орися Луцевич; заступник Міністра закордонних справ України у 2014 році, дипломатичний радник Прем’єр-міністра у 2015-16 роках і член Правління Фонду «Відкрий Україну» Данило Лубківський.

Київський Безпековий Форум – провідний міжнародний форум України з обговорення проблем миру і безпеки. Заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua