Арсеній Яценюк: На порядку денному – судовий спір проти Росії щодо ціни на транзит газу (відео)
п’ятниця, 2 червня 2017, 16:03

«На порядку денному у нас стоїть наступний судовий спір з Російською Федерацією. Це судовий спір по транзиту газу», - заявив лідер політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в інтерв’ю журналістам у п’ятницю, 2 червня, коментуючи нещодавню поразку російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражному суді.

«Ми вважаємо, що контракт, який підписувався в той же момент, коли й сумнозвісний газовий контракт (2009 року), не відповідає ринковим умовам, і українська сторона вимагає перегляду цього контракту в частині ціни за транзит», - наголосив Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, перебуваючи на посаді Прем’єр-міністра України Арсеній Яценюк 16 червня 2014 року доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Міністерству юстиції України, Міністерству закордонних справ України і НАК «Нафтогаз України» вжити всіх заходів для захисту національних інтересів у Стокгольмському суді. 31 травня Стокгольмський арбітраж виніс рішення на користь української сторони.

Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу Україна не буде платити російському «Газпрому» $47 млрд, - підкреслив Арсеній Яценюк: «Порядок встановлення ціни, який був передбачений у контракті 2009 року, визнаний неринковим. Формула, яка була записана російським «Газпромом» у контракті з Україною, визнана неринковою. Формування ціни повинне відбуватися так, як ми і закуповуємо газ протягом останніх трьох років. Це ціна європейського хабу. Яка ціна в Європі – така ціна повинна бути і в Україні».

Крім того, за рішенням суду Україна має право на перепродаж газу, який вона придбаває у Російської Федерації, будь-яким іншим компаніям.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua